Namirnice za probavu

Osnovna funkcija probavnog sistema je eliminacija toksičnih materija iz organizma. Na njegov rad najviše utiče hrana koju unosimo u organizam. Usled nepravilne ishrane, dolazi do poremećaja rada ovog sistema, zato pazite na vrstu i količinu namirnica koje konzumirate.

Obogatite ishranu namirnicama koje su bogatije vlaknima. Ako do sad to niste radili, nedostatak vlakana može biti glavni razlog loše probave kod većine ljudi. Vlakna pomažu varenje i sprečavaju pojavu zatvora. Za zdravlje creva i održavanje dobre probave, potrebno je mnoštvo vlakana , pogotovo iz namirnica kao što su integralni hleb, integralni pirinač , voće i povrće, pasulj i ovas. Uprotno tome, neki smatraju da žitarice doprinose naduvenosti i pojavi sindroma razdražljivih creva. To je individualno, javlja se kod osoba koje nisu tolerantne na t namirnice. Ako je to slučaj, preporučuju se vlakna iz voća i povrća umesto proizvoda od žitarica.

Važno je da unosite dosta tečnosti u organizam, naročito vode. Ona podstiče prolaz otpadnih materija iz hrane kroz sistem za varenje i pomaže omekšavanju stolice. Vlakna se ponašaju kao sunđer jer upija vodu , i bez dovoljno tečnosti vlakna ne mogu da rade svoj posao, i najčšće dolazi do zatvora u tom slučaju. Dobar način da budete sigurni da unosite dovoljno tečnosti jeste da popijete čašu vode uz svaki obrok . Izbegavajte kofeinske napitke jer mogu izazvati gorušicu.

Smanjite unos masnoća. Masna hrana, kao što su grickalice, čip , hamburgeri i pržena hrana, teže se vare i mogu da izazovu bolove u stomaku i pojavu gorušice. Smanjenje unosa masne, pržene hrane smanjuje opterećenje želuca. Pokušajte da jedete više mršavih mesa i ribe, pijte obrano ili polu -obrano mleko i izmenite režim kuvanja. Umesto prženj u dubokom ulje, pređite na pečenje ili roštilj, ili čak kuvanje na pari.

Smanjite unos jakih začina. Začinjena hrana najčešće ne smeta sistemu za varenje, ali za probani sistem i te kako može biti problem, a može i da izazove gorušicu. Ako vam začinjena hrana izaziva gorušicu, bol u stomaku ili dijareju, ubuduće je izbegavajte.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation