Namirnice koje nam kvare osmeh

Kada razmišljamo o hrani koju jedemo ili o piću kojim se osvežavamo, najčeše mislimo o tome da li ćemo se ugojiti ili koja je granica. Pretpostavljamo da većina retko kada pomisli na izgled i zdravlje svojih zuba. Iako se čine nebitni, kada zubi zabole, podsete nas da je itakako važno voditi računa. Osim bola, loš način ishrane utiče i na izgled naše vilice. Zbog toga je nega zuba  tema kojoj je vreme da se posvetite svakodnevno i to ne samo prilikom redovne higijene.

foto

Hrana

Zubi se nalaze u problemu kada dođu u kontak sa određenim namirnicama, jer se u ustima nalazi 700 različitih klica koje su krivci za karijes. Kada dođe do reakcije u kontaktu sa hranom, mlečna kiselina koja nastaje za sedam minuta kvari zube. Nega zuba je ovde potrebna odmah nakon obroka. Prve na “crnoj listi“ su grickalice, od kojih su najgore kokice, koje mogu da utiču i na bolesti  desni. Umesto ovoga, grickajte bademe, sir, voće ili povrće, a posebno jabuke, kruške, celer i šargarepu. Drugi su citrusi, koji zbog visoke kiseline štete zubima. Zbog svih dobrih strana ovog voća, zamena ne postoji, ali dovoljno je da posle svakog ovakvog obroka isperete usta vodom. Tu su i hleb i druga testa, koji su puni ugljenih hidrata. Možete ih zameniti integralnim testom ili uz njih jesti blitvu i spanać, a nakon toga isprati usta odgovarajućom tečnošću.

Piće

Osim hrane i tečnost može da našteti našim zubima. Oni kojima su aparati za tople napitke pri ruci, najviše će se razočarati, jer i kafa i čaj i topla čokolada nisu dobri. Kafa prvenstveno tamni naše zube, a uzrok tome su kiseline koje je ponela iz zemlje iz koje je rasla. Zbog toga uz kafu uvek popijte vodu, a nakon nje žvaćite gumu za žvakanje.  Nega zuba podrazumeva i što manji unos alkohola. On loše utiče na zubnu gleđ. Dozvoljena je čaša crnog vina, ali uz čašu vode. Nakon toga  operite zube. Čaj sa šećerom aktivira bakterije i kvari površinu zuba, ali se preporučuju crni i biljni čajevi. Sokovi su takođe na “crnoj listi“, zbog šećera, kao i pomenuta topla čokolada.

Kako do lepog osmeha?

Osim što će aparati za tople napitke postati predmet u vašem okruženju kome ćete sve manje prilaziti i osim promene navika u ishrani, postoji još nekoliko trikova za bele i zdrave zube. Prvenstveno, nemojte predugo četkati zube i budite nežni. Ukoliko ih perete nakon jela, sačekajte da prođe pola sata, kako ne biste skinuli oštećenu gleđ. Koristite žvake, koje će omogućiti stvaranje pljuvačke, koje neutrališu bakterije. Koristite i konac za zube, kojim će nega zuba biti upotpunjena.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation