Namirnice dobre za srce

Bolesti srca su najrasprostranjenija svetska oboljenja i godišnje odnose najviše života. Da bi sprečili njihov nastanak, povdite računa o svojoj ishrani, životnim navikama, ali ne zaboravljajte ni redovne kontrole ukoliko imate genetske predispozicije za njih.

Što se tiče ishrane, ona mora biti raznovrsna. Počnite dan sa činijom ovsenih pahuljica, koje su bogate omega -3 masnim kiselinama , folatima i kalijumom. Ova namirnica, bogata vlaknima, može sniziti nivo lošeg holesterola i pomaže da arterije ostanu prohodne. Još jedna namirnica bogata omega -3 masnim kiselinama je losos. On može efikasno smanjiti krvni pritisak i sprečiti stvaranje krvnog tromba. Dve porcije nedeljno mogu da smanje rizik od srčanog udara, jer sadrži astakantin , koji je veoma snažan antioksidant i pomaže snižavanju krvni pritisak. Ista preporuka važi i za redovnu upotrebu maslinovog ulja u ishrani i kuvanju.

Borovnice, maline, jagode i uopšte svo bobičasto voće je puno antioksidansima, koji smanjuju rizik od srčanih oboljenja i raka. Sve bobice su odlične za opšte zdravlje krvnih sudova, ali i celog organizma. Soja može takođe da snizi visok nivo lošeg holesterola, i pošto sadrži malo zasićenih masti, to je uvek odličan izvor proteina dobrih za srce i zdrave ishrane. Sojino mleko može biti odličan dodatak činiji ovsene kaše za doručak.

Benefiti crvenog vina, u umerenim količinama, odavno su poznati u oblasti kardiologije. Alkohol i antioksidansi iz crnog vina mogu sprečiti bolesti srca povećanjem nivoa ,,dobrog” holesterola i štiti od oštećenja arterija. Dnevna (ključ je u umerenosti) potrošnja čokolade s avisokim procentom kakaa može smanjiti nastanak kardiovaskularnih oboljenja, kao što su srčani napadi i moždanih udara (kao i glavobolja kod šloga) , pogotovo kod osoba koje su za to predodređene genetski. Tamna čokolada (sadrži najmanje 60 % kakao materije) je bogata flavonoidima koji su jedan od najjačih antioksidanasa, dobrih za opšte zdravlje.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation