Namirnice dobre za kosti

Koštani sistem, odnosno skelet, zajedno sa mišićnim sistemom, čini pokretni aparat vašeg tela. Zapravo, skelet u celini, kao i svaka kost pojedinačno koja ga čini, predstavlja oslonac i održava stabilnost tela.
Zbog toga, potrebno je da kosti budu čvrste i zdrave, kako bi bile otporne i u stanju da podnesu težinu mišića i omoguće svaki pokret tela.

Da bi kosti bile čvrste i zdrave, neophodno im je obezbediti unos minerala koji su zaduženi upravo za to, za čvrstinu i zdravlje kostiju. Jedan od osnovnih minerala koji je koristan i neophodan kostima, jeste kalcijum. Zato, da bi svoj organizam obezbedili dovoljnom količinom kalcijuma, jedite što više mlečnih proizvoda, kao što su mleko, sir, jogurt i slično, ali i sardine, soju i hranu na bazi soje. soja i jela od soje, pored toga što sadrže kalcijum, sadrže i izoflavon, sastojak za koji su najnovija istraživanja pokazala da ima direktan uticaj na gustinu koštane mase. Gustina koštane mase, uslovljava njihovu ukupnu izdržljivost i sprečava rizik od preloma, naprsnuća i oštećenja kostiju. Posebno u periodu menopauze kod žena, gustina koštane mase se značajno smanjuje, pa je upravo u ovom periodu korisno uticati preventivno na njeno smanjenje i jesti soju, ali i sve druge gore pomenute namirnice bogate kalcijumom.

Kada je reč o povrću, zeleno povrće kao što je spanać ili brokoli, takođe sadrže kalcijum, ali u znatno manjoj količini nego što ga sadrži soja ili mleko i mlečni proizvodi.

Kada je u pitanju sardina, svaki put kada je jedete, najbolje je da sa nje ne odstranjujete kosti, jer je upravo u njima sadržana najveća koncentracija kalcijuma.

Sa porastom broja godina, raste i potreba organizma za unosom kalcijuma, pa tako, u životnom dobu ispod 50 godina, dnevna potreba organizma za kalcijumom, iznosi 1000mg, dok se u dobu nakon 50 godina, ova potreba povećava i iznosi 1200 mg.

Pola šolje pečene soje, sadrži gotovo jednaku količinu kalcijuma, kao jedna šolja mleka.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation