Namirnice bogate kalcijumom

Nivo kalcijuma u vašem organizmu ima bitan i presudan faktor u očuvanju zdravlja vaših kostiju.

Međutim, kalcijum, ne utiče bitno i dobro samo na stanje kostiju, već doprinosi i poboljšanju nekih drugih funkcija u vašem organizmu, kao što je iskorišćenje i dejstvo lekova koje unosite.

Zato je neophodno, svakodnevnom ishranom, u organizam unositi dovoljnu količinu kalcijuma. Poznato je da organizam u jednom trenutku može absorbovati najviše pet stotina mg kalcijuma, ali broj potrebnih unosa te količine zavisi i od zdravstvenog stanja vaših kostiju i od vaše starosti, pa i pola.

Namirnice koje imaju bogat ili dovoljan nivo kalcijuma u svom sadržaju su: mleko i mlečni proizvodi, sir, kajmak, jogurt, kiselo mleko, pavlaka. Zatim, sve vrste konzervirane ribe, sardine, koje je najbolje jesti sa kostima. Sok od ceđene narandze, sirovi brokoli ili bareni kelj, zeleno povrće.

Pored unošenja putem hrane, jednako bitnu svrhu i ulogu u vašem organizmu ima i kalcijum koji unesete putem konzumiranja dodataka ishrani u kojima je sadržan, bilo da su dodaci u vidu tablete, kapsule ili šumeće tablete. Ono što jedino razlikuje mežusobno ta tri oblika dodataka ishrani, jeste način na koji ćete ih uneti i brzina kojom će se kalcijum iz njih rastvoriti i absorbovati u vašem organizmu.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation