Najčešća oboljenja zuba

Ko se još od malena nije suočio sa stomatologom, taj verovatno u daljem životnom toku postaje potencijalni kandidat za preplašenog „hejtera“ koji kod zubara neće čak i ako mu daju basnoslovnu nagradu.

Zbog toga je od suštinske važnosti, navikavati decu, da se od najranijih dana, upoznaju sa stomatologijom, kontrolišu svoje zdravlje, ali i podvrgavaju procesima lečenja, ukoliko je za takvo nešto stomatolog procenio da ima potrebe.

Ako dozvolimo da nehigijena, loše navike i neodgovoran odnos prema zubima prevladaju, logično je da ćemo se u toku života suočiti sa nekom od posledica, kakva su one o kojima govorimo u nastavku teksta.

Kamenac kao nagoveštaj

Kamenac ne mora nužno da bude problem od kog ćete imati zubobolju, niti da napravi veće probleme. Kamenac je zapravo okoštali plak koji se stvara zbog lošeg, neredovnog ili (ne) pranja zuba.

Kamenac se uklanja poprilično bezbolnom intervencijom koja zahteva stomatološki tretman, što u prevodu znači da ga ne možete skidati sami.

Ipak, nakon što kamenac odstranite kod stomatologa, vođenjem računa o tome kako perete zube, korišćenjem zubnog konca ili interdentalnih četkica, uspećete da smanjite rizik od ponovnog vraćanja.

Ako ga ne skinete, veoma je izvesno da će se na nekom mestu gde je prethodno bio kamenac, pojaviti karijes.

Karijes i bol u zubu

Karijes na zubima se javlja onda kada zub više ne može da se izbori sa bakterijama koje ga napadaju sa svih strana. Karijes je kvar koji može da se manifestuje bolom, ali ponekad u startnim fazama može biti potpuno bezbolan.

Osim toga, karijes može biti unutar zuba, pa ga je teško uočiti. Kada počne da se vidi, tada je već zub oboleo, a to može uzrokovati i zubnu gangrenu i još sijaset problema.

Zbog toga su redovne kontrole ono što savetujemo. Popravke zuba su svakako mnogo jeftinije nego nadomešćivanje nedostajućih zuba.

Paradentoza

Paradentoza je bolest koja je uglavnom nasledna. To, međutim, ne znači da paradontopatiju, odnosno paradentozu ne možete dobiti i ukoliko za to niste genetski predodređeni.

Paradontopatija nastupa u četiri stepena i ukoliko se u nekom od prva dva identifikuje, može se lečiti.

Ono što je veliki problem sa ovom bolešću jeste to što ona u krajnjim stadijumima izaziva ispadanje zuba, pa može inicirati i potpunu bezubost.

Zbog toga svaku promenu na desnima, bilo da je u pitanju boja ili čvrstoća, ali i krvarenje desni, nikako ne smete zanemarivati.

Zubna gangrena

Zubi kojima dozvolimo da propadnu, mogu da obole od zubne gangrene. U pitanju je bolest koja je vrlo slična bilo kojoj drugoj gangreni kostiju.

U tom slučaju gotovo je nemoguće promeniti išta po pitanju zdravlja tog zuba. Jedino je izvesno da ćete morati da ga izvadite. To ne znači da ne postoji način da svoj prirodni zub zamenite novim.

Danas je stomatologija uznapredovala do te mere da se čak i koreni zuba mogu simulirati. Tu prvenstveno mislimo na zubne implante koji se ugrađuju u zubnu kost.

Ovakve intervencije koštaju i po nekoliko stotina eura po zubu, pa vam ipak savetujemo da zube čuvate tako što ćete ih redovno kontrolisati, održavati higijenu i pridržavati se nekih zdravih navika.

Gingivitis

Upala desnih koju može uzrokovati nebrojeno mnogo medicinskih faktora je jedna od bolesti koja zahvata desni.

Desni su zapravo tkivo koje okružuje zub, ali i koje zub vezuje za vilicu. Ukoliko je tkivo zdravo, boja je svetlo roze i nikako ne krvari tokom kontakta prstima ili četkicom.

Tkivo desnih postaje jarko crveno, glatko i naduveno, pa se kada takve promene nastupe može govoriti upravo o upali desni. U tom slučaju krvarenje je gotovo pravilo, a tokom pranja zuba skoro pa uvek prisutno.

Vrećice koje nastaju na desnima između zuba su problematične i tada bi trebalo razmisliti o sanaciji problema

. Međutim, kada do toga dođe, znajte da ste u prethodnim fazama nešto zapostavili kod svojih zuba. Onda vam umesto da rešavate uzroke, ostaje da se bavite posledicama.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation