Nadutost stomaka

Nadutost stomaka se ne dešava uvek iz razloga što smo se prejeli. Ponekad može biti izazvan podgrejanom hranom, a nekad i jednom čašom vode. Sve to zavisi od vašeg sistema za varenje i opterećenja koja vaš želudac trpi.

Ukoliko osećate nadutost i grčeve samo kada jedete napolju, brzu hranu ili po restoranima, to je često zbog toga što se tu hrana ponovo zagreva. Time hrana menja molekularnu strukturu, pretvarajući hranljive materije ga u skrob. Ovo se ne može svariti u tankom crevu , već prelazi u debelo crevo i tu bakterija koje pomaže ,,razbijanju’’ i apsorpciji hranljivih materija proizvodi gasove i izaziva nadimanje. Ukoliko primetite da vam se ovo dešava, nema ptrebe da izbegavate restorane, već se samo uverite da je hrana sveže spremljena, a ne podgrevana.

Specifično za žene, hormonske varijacije tokom mesečnog ciklusa su okidač za nadimanje stomaka. To se dešava zbog zadržavanja tečnosti, čiji su uzroke zapravo opušteni mišići usled povećanog nivoa progesterona. “Tokom ovulacije, jajnici proizvode više progesterona i opuštaju mišiće u stomaku. To se dodatno pogoršava pred menopauzu. Takođe, mišići creva se opuštaju, što znači da su manje efikasni prilikom prolaksa hrane kroz nih. To može izazvati konstipaciju, što takođe izazviva nadimanje. Ovo staje je moguće prevazići tako što se jede hrana bogatija vlaknima.

Kada žvaćete žvaku gutate više vazduha, što povećava rizik od nadimanja. Verzije ,,sugar-free’’ su još gore jer sadrže sastojke poput sorbitola i ksilitola koji nastaju od fermentisanih bakterija u crevima što takođe može izazvati nadimanje. Ovi sastojci se takođe nalaze i u gaziranim pićima.

Ukoliko imate naviku da jedete brzo, to je još jedan razlog za nadimanje. Kada žvaćemo, progutamo otprilike istu količinu vazduha kao hrane. Dakle, ako uzimate velike zalogaje brzo to znači da će te gutati i više vazduha i povećavaju rizik od nadimanja.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation