Mucanje – poremećaj govora

Mucanje je jedan od najzastupljenijih oblika poremećaja govora, usled koga osoba koja ima problem sa mucanjem, ne uspeva čisto i razgovetno da izgovara reči, već ih otežano započinje ili učestalo ponavlja za redom iste slogove i otežano nastavlja celokupno izgovaranje reči.

Zbog ovakvog vida problema, odnosno poteškoća u govoru, osobe koje mucaju, često imaju i prisustvo nesigurnosti u ličnosti i to utiče sveukupno na njihov život.

Uzroci mucanja, mogu biti urođeni ili stečeni. Kada su u pitanju urođeni uzroci, reč je o oštećenjima govornog centra u mozgu, dok je broj stečenih uzroka nešto veći i to može biti loša koordinacija pokreta mišića lica, nepravilan način disanja tokom izgovaranja reči ili pretrpljeni šok.

Problem mucanja, najčešće se javlja u ranom periodu detinjstva i upravo u tom uzrastu postoji i najbolja mogućnost njegovog lečenja, dok je lečenje u kasnijim periodima života takođe moguće, ali je znatno teže i komplikovanije.

Kao i svi drugi poremećaji govora, i mucanje se leči uz pomoć tretmana kod logopeda, koji sprovodi određene vežbe disanja, ali je često potrebna i pomoć psihologa ukoliko je jedan od uzroka mucanja pretrpljeni šok. Potrebno je da se osoba koja muca, oslobodi straha, a time automatski nestaje i stečena govorna barijera, odnosno prestaje mucanje.

Zanimljiv je podatak da je veliki broj kasnije proslavljenih i slavnih ličnosti, u ranom periodu svog detinjstva imao problem sa mucanjem. Među tim ličnostima, nalaze se čuveni naučnik Isak Njutn, zatim Čarls Darvin, glumica Merlin Monro, glumci Brus Vilis i Hju Grant, bokser Majk Tajson i mnogi drugi.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation