Mogućnosti koje nudi mamoplastika

Mamoplastika odnosno mastoplastika su neki od termina koji se odnose na više hirurških procedura koje imaju isti cilj: promena izgleda dojki.

Postoje dve najopštije kategorije mamoplastike, a to su:

Augmentaciona mamoplastika (povećanje grudi) i Redukciona mamoplastika (smanjenje grudi). Kod oba hirurška zahvata često se primenjuje i mastopleksija, tj. podizanje grudi.

Povećanje grudi

Ova vrsta mamoplastike povećava, menja oblik i teksturu dojki. Obično uključuje hirurško postavljanje grudnih implanata ili, u nekim slučajevima, korekciju izgleda dojki transferom sopstvene masti.

Primarna rekonstrukcija dojki odnosi se na rekonstrukciju izgleda dojki nakon izvršenog odstranjivanja kancerogenog tkiva, nakon raznih povreda ili kongenitalnih deformiteta dojke tj. grudnog koša.

Osim toga, augmentaciona mamoplastika predstavlja i elektivnu estetsku hiruršku metodu promene veličine, izgleda, oblika i teksture zdravih dojki bez prethodnih odstranjivanja tkiva. Ukoliko je slučaj da su dojke zdrave, čuva se i funkcionalni deo dojke, a pri tome se ona estetski koriguje.

Stavljaju se grudni implanti punjeni fiziološkim rastvorom ili silikonskim gelom. Međutim moguće je primeniti i transfer sopstvenog masnog tkiva u nekim slučajevima.

Smanjenje grudi

Redukciona mamoplastika takođe spade u rekonstruktivnu hirurgiju gde se ovaj put, umesto uvećanja grudi, one smanjuju i njihov položaj se koriguje. Grudi se smanjuju u slučajevima kada njihov oblik nije prikladan telu pacijentkinje ili kada izazivaju dodatne zdravstvene smetnje.

Smanjenje grudi utiče kako na fizički izgled, tako i na estetski i psihološki aspekt! Hirurški zahvat smanjenja dojki se odnosi na odstranjivanje viška parenhimskog tkiva dojke kroz određene rezove sa istovremenim očuvanjem svih vitalnih funkcija dojki. Na ovaj način se dojke smanjuju i njihov oblik se koriguje i uobličava.

Takođe je potrebno odstranjivanje viška kože.

Mogućnosti koje nudi mamoplastika su mnogobrojne. One se odnose na smanjenje, povećanje, podizanje, uobličavanje, zatezanje i promenu teksture dojki, očuvanje njenih vitalnih funkcija, pa čak i stvaranje nove vizuelno prikladnije siluete nakon odstranjivanja dojke ili dojki usled nastanka malignih oboljenja i sl.

Bilo da ste sebe pronašli u bilo kojoj opciji, savetujemo vam da dođete na kontrolni pregled i savetovanje sa našim hirurzima.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation