Miomi – dobroćudni tumor

Miom je drugi naziv za benigni, odnosno dobroćudni tumor.
Mogu biti različitih veličina, od svega nekoliko milimetara, pa do više centimetara u prečniku, a ako se previše razviju stvaraće pritisak u predelu bešike i debelog creva što dovodi do brojnih komplikacija.

Lokacija

– obrazuje se u glatkom mišićnom tkivu uterusa (materica). Mesto njihovog rasta je peteljka materice. Mogu nastati na materičnom zidu ili njegovom spoljnom ili unutrašnjem delu.
Zavisno od njegove lokacije na materici, može uzrokovati nemogućnost začeća ili spontani prekid trudnoće.

Simptomi – u prvo vreme verovatno neće biti nikakvih simptoma, a kasnije se mogu javiti bol u dnu leđa, osećaj pritiska u dnu stomaka kao i krvarenje.

Uzrok

– dosadašnja istraživanja su pokazala da miomi nastaju kada imunološki sistem žene oslabi i kada se pojačano luči estrogen. Što je više estrogena, to će miom biti veći.
Često se javlaju kod žena koje nsu rađale, ali se može javiti i u trudnoći kada kada je nivo estrogena svakako povećan. Ako je kod žene prisutan miom, u trudnoći će se verovatno uvećati.Svakako, tu je i psihički faktor – frustracije, kada se žena oseća neispunjenom i nedovoljno ostvarenom.
Razvoj postojećeg mioma- uzrokuje hrana koja sadrži mnogo ugljenih hidrata, tako što pospešuje veće lučenje hormona estrogena.

Lečenje

– pre svega neophodni su preventivni ginekološki pregledi. Ginekolg će na osnovu pregleda i ultrazvučnog izgleda postaviti dijagnozu, a tada dati predlog za dalje. Manji miomi, od 10 do 15 milimetara neće izazvati ozbiljnije teškoće, ali u slučaju da su veći, neizbežna je operacija na kojoj će biti uklonjen, terapija hormonima, koja će se suprotstaviti estrogenu.

Tada dolazi do zastoja u radu jajnika i neprirodne menopauze. Kada se količina estrogena smanji, krv kroz matericu manje protiče, miom više nema ”hranu” i postaje manji. Objašnjenje: kada i u prirodnoj menopauzi jajnici smanje svoj rad, lučenje hormona se smanjuje i miom najčešće nestaje.

Međutim, ako je broj mioma veći i terapija ne pomaže, rešenje je operativni zahvat pri kojem će se ukloniti miomi, ili u težem slučaju, cela materica.
Još jedna varijanta za uklanjanje mioma je i laparoskopija.

Ishrana kod žena koje imaju miom

– jedite što više proizvoda od soje kao i njenog zrna, zelenog lisnatog povrća. Unosite što više proteina. Mahunarke, na primer obiliju proteinima. Pasulj, sočivo, šargarepa, krompir kao i mango pomoći će da se smanji dominacija estrogena, tako što će se više stvarati progesteroni. Kroz sojino mleko i sve proizvode od soje unećete dosta kalcijuma, fitoestrogena, magnezijuma, gvožđa, B kompleks vitamina, kao i puno biljnih vlakana.

Izbegavajte mleko, sir, jogurt, kajmak, hranu koja sadrži beli šećer i bello brašno, kofeinske napitke, alkoholna pića, hranu koja je pržena. Pravilan rad jetre je veoma bitan u rešavanju ovog problema.
Dnevni unos vode za piće treba da bude minimalno 2 l.

Savet plus: redovno vežbajte. To takođe doprinosi smanjenju većeg nivoa estrogena.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation