Migrena

Jedna od veoma zastupljenih i pritom hroničnih bolesti današnjice, jeste migrena. Ova bolest, podrazumeva niz napada glavobolje, koji se javljaju povremeno i mogu biti umereno jakog do jakog inteziteta.

Ono što migrenski napad glavobolje odvaja i razlikuje od klasične i trenutne glavobolje, jeste to što je migrena često praćena osećajem pulsiranja, zatim osećajem mučnine i nagona za povraćanjem, osetljivošću na svetlost (fotofobijom), i osetljivošću na buku (fonofobijom).

Pojava migrene, nešto je učestalija kod žena, nego kod muškaraca, i taj odnos procentualne razlike iznosi 12 do 18 procenata žena, u odnosu na 5 do 6 procenata muškaraca koji boluju od migrene.
Prisustvo migrenskog bola, odnosno glavobolje, bez upotrebe medikamenata koji će bol sprečiti, najčešće traje po nekoliko sati, a ponekad može biti produženo i prisutno čak i danima.

Pretpostavlja se da je uzrok nastajanja migrene spazam odnosno grčenje arterije u određenom delu mozga, usled čega dolazi do pulsirajućeg bola i drugih simptoma bolesti, ali da bol može nastati i usled smanjenja cirkulacije u vratnom delu, kao i u nervnim strukturama vratne kičmene moždine i usled stresa.

U praksi lečenja ove bolesti, pokazalo se da najmanju moć u postupku trajnog izlečenja imaju medikamenti, jer oni samo trenutno svojim delovanjem ublažavaju bol i pritom ne sprečavaju njegovo novo nastajanje, ali zato infuziona terapija koja traje od 30 do 60 minuta, pokazuje neverovatan učinak. Pacijenti nakon primanja infuzije ne osećaju ni najmanje znake migrene i njenih simptoma.

Takođe, ukoliko je uzrok nastajanja migrene, smanjena cirkulacija u vratnom delu, i vratnim strukturama kičmene moždine, određenim vežbama, treba pospešiti cirkulaciju, dok se ukoliko je uzročnik nastanka bolesti stres, treba osloboditi stresa.

U momentima prisutnog migrenskog bola, preporučuje se mirovanje i boravak u provetrenoj i zamračenoj prostoriji.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation