Maljavost

Veliki deo populacije suočava se sa problemom suvišnih dlaka na raznim područjima na telu. Ovo uopšte nije prijatno ni estetski, a može dovesti i do drugih teškoća.

U slučaju da uočite drastičan rast dlaka, što pre se obratite lekaru, zato što ovo ponekad ukazuje na neki zdravstveni problem.
Ženama se ovaj problem javlja najčešće ako se u organizmu pojača lučenje androgena (muški polni hormoni).

Ponekad se problem povećane maljavosti udružuje sa teškim upalama akni, uvećanjem mišićne mase ili naglim izmenama glasa, a sve opisano zajedno je alarmantni signal.

Veliki porast dlaka može biti izazvan i tumorom na nadbubrežnoj žlezdi, otpornošću na insulin, poremećajem hormona usled viška kortizola u sastavu krvi i slično.

Isto tako, ovaj problem može nastati i ako ste na terapiji progestinom, ciklosporinom, minokidilom, fenitoinom, anaboličkim steroidima, metildopom i slično.

Ovo se obično rešava hormonskim terapijama, ali ima i drugih terapija:

– ako pacijent ima svetlu kožu, a kosu tamne boje i gušće konzistencije, može se primeniti laserska depilacija, koja doduše može biti kreirana i za tamniju kožu. 6 – 8 odlazaka na lasersku depilaciju moglo bi Vas rešiti čak 80 odsto suvišnih dlaka.

– elektrolizom se, pomoću hemikalija ili visoke temperature, razara folikul same dlake. Tako će suvišne dlake nestati zauvek, ali je cela terapija komplikovana i iziskuje mnogo strpljenja pacijenta, dolaske jednom sedmično, što može trajati i nekoliko godina, do konačnog rešenja problema.

– namenskim kremama protiv viška maljavosti, postižete najmanji rezultat. Krema može izazvati iritaciju, a rešiće Vas suvišnih dlaka narednih 7 do 14 dana.

– ako se odlučite na metodu izbeljivanja, to ćete morati da ponavljate na 7 do 14 dana. Ovom metodom dlake postaju manje uočljive.

– ako čupate dlake pomoću pincete, rezultati će trajati od 7 do 21 dana. Negativnost ove metode je što ponekad dovodi do urastanja dlačica.

– trajanje rezultata je isto i kod depilacije voskom. Neželjena dejstva su kratkotrajna iritacija ili opekline kože.

– suvišne dlake možete ukloniti i brijanjem, ali ta opcija nije naročito preporučljiva, jer je brijanje obavezno svakog dana, a nekada čak i dvaput na dan.

Generalno gledano, lasersko uklanjanje se smatra najboljom opcijom. Elektroliza obuhvata veći broj učestalih odlazaka na tretman.
Koliko će lasersko uklanjanje koštati, zavisi od kritičnog dela tela i stepena zahvaćenosti suvišnim dlakama. U proseku, za to treba izdvojiti minimalno 30 eura.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation