Lekovitost lavande

Grm koga krase cvetovi ljubičaste i plave boje jako mnogo godina se primenjuje u lečenju.

Suvim cvetovima mnogi ljudi unose prijatan miris u ormane.

Lavanda može da ublaži nervozu i uznemirenost.

Takođe, lavanda pomaže i kada Vas muči upala uha ili glavobolja, eliminiše bolove i štiti od infekcija.

Glavobolja

U slučaju da imate bolove u glavi treba naneti ulje lavande u vrlo maloj količini na predeo svake slepoočnice i blago masirati sve do prestanka bola.

Problemi sa stomakom

Naučnici iz Nemačke neretko savetuju konzumiranje čaja od lavande u slučaju problema sa varenjem. Ulja koja lavanda sadrži imaju sposobnost da opuste mišiće u probavnom traktu. Lavanda smanjuje nadutost.

Način za spravljanje čaja: u provrelu vodu dodajte cvetove lavande količine jedne kafene kašičice i poklopite posudu. Nakon 10 minuta čaj procediti i popiti.

Infekcije

Tanin, sastojak lavande pobeđuje bakterije i onemogućava inficiranje blažih ogrebotina i posekotina. Na komad gaze sipajte malu količinu vodice lavande i postavite na mesto ogrebotine ili posekotine.

Bolovi

Ulje ove biljke je vrlo korisno kada se radi o bolovima, odnosno umanjuje prenošenje živčanih impulsa zaduženih za prenošenje signala za bol. Par kapi ulja lavande izmešajte sa malo kuhinjskog ulja i stavite na bolni predeo. Lavanda deluje i antiupalno, pa pomaže i kada osećate svrab na koži, što je čini idealnim sredstvom kada dođe do uboda insekta ili upale uva.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation