Lek za depresiju

Depresija je poremećaj ponašanja, odnosno bolest raspoloženja koja zahvata misli čoveka. Ona može biti blaga i umerena, ali i teška.

Simptomi depresije su, na prvom mestu, osećaj tuge i žalosti, ali ne onaj prolazni. To nije onaj osećaj koji traje par dana i uz dobro društvo i prijatelje nestane. Osoba koja je depresivna je istovremeno i tužna i prazna. To je ono na šta se ona žali i stalno pominje.

Sledeći simptom je bezvoljnost. To znači da osoba nema volju za ništa, izgubila je interese za neki hobi kojim bi mogla da se bavi ili kojim se bavila. Zatim, osoba koja je depresivna nema energije i brzo se zamara, rano se budi ili ima nesanicu, teško održava koncentraciju i pažnju, razdražljiva je, ne može da se opusti i često ima vrtoglavice, nesvestice i usporeno se kreće. Ono što je posebno karakteristično za osobu koja je depresivna je da joj nedostaje samopoudanje i samopoštovanje. Ona znači ne ceni sebe, čak šta više, o sebi ima loše mišljenje. Ona ima osećaj neke krivice, bezvrednosti i bespomoćnosti. Možda bi i želela sebi da pomogne ili da joj neko pomogne ali misli da to nije moguće, već da njoj nema spasa.

Veoma je izražen i strah, koji konstantno traje a vezan je za to kako će nešto loše da se desi. Depresivne osobe stalno strepe, te su vrlo uznemirene. One su okupirane crnim mislim, ondnosno mislima o nekim bolestima, pa zato često imaju problema sa disanjem i bolovima u želudcu. Često, u takvim situacijama, dolazi do konzumiranja alkohola jer se misli da će to pomoći.

U depresiju najčešće upada psihički labilna osoba. Međutim, postoje mnogi uzročnici depresije. To mogu biti gubitak bliske osobe, bolesti, posledica dugotrajnog stresa i sl.

Osoba koja boluje od depresije treba što pre da se obrati psihijatru ili neuropsihijatru. Lečenje može biti u vidu lekova, koji se zovu antidepresivi ili u vidu terapije. Može biti i kombinacija oba. Neuropsihijatar će najpre utvrditi da li je reč o prolaznom obliku depresije ili o pravoj depresiji. Osoba bi trebalo da popuni testove, pomoću kojih će se dobiti uvid u njeno stanje, odnosno stanje bolesti. Lekovi koji se prepisuju kod lečenja depresije deluju protiv crnih misli i strahova. Antidepresive bi trebalo uzimati duže vreme jer oni počinju da deluju tek kroz par nedelja. Zato treba biti strpljiv, pažljivo slušati lekara i ići redovno na kontrole.

Terapija takođe, kao i lečenje lekovima duže traje. Cilj terapije jeste da se spreči upadanje u depresivne krize i ponavljanje istih. Istovremeno sa terapijom, uzima se i lek.

Ono što je posebno važno je da se po završetku lečenja redovno ide na kontrole a mogu se i neko vreme uzimati antidepresivi kao održavanje terapije, iako su se verovatno simptomi povukli. Sve to treba uraditi u dogovoru sa lekarom.
Kao što se može zaključiti, depresiju je moguće izlečiti samo treba biti uporan i istrajan i rezulati neće izostati.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation