Lečenje sinusa

Sinusi su neka vrsta produžetaka nosne šupljine, ispunjeni su vazduhom, i tako doprinose njegovom zagrevanju pri prolasku kroz nos i održavanju njegove vlažnosti.

Veruje se da pomažu i jačem rezoniranju, tj.odzvanjanju glasa. Čovek ima osam ili više ovakvih malih šupljina u kostima čela i lica, a samo u čeonoj kosti nalaze se dva sinusa. Najveći sinusi su u gornjoviličnim kostima, a nešto manji se nalaze u gornjem delu i na bočnoj strani nosne duplje. Sve ove šupljine su obložene produžecima sluzokože nosne duplje, a sluz iz sinusa sliva se u nos.

Neretko se u predelu lica se mogu javiti i bolovi usled oboljenja nosa i sinusa. Najčešće se radi o akutnim bolovima, koji prolaze sa izlečenjem osnovnog oboljenja. Samo u retkim slučajevima, oni mogu imati hronični karakter.

Simptomi bola usled zapaljenja su najčešće otežano disanje kroz nos, oslabljen miris i curenje iz nosa. Ubrzo nakon pojave simptoma, razvija se akutno zapaljenje nosa i sinusa, uz pogoršanje pomenutih simptoma.

U ovom periodu, veliki deo pacijenata sa upalom i gnojnom sekrecijom iz nosa ne oseća nikakav bol. Kad se jak bol pojavi, najčešće je na strani upale, udružen sa povišenom temperaturom i zapušenim nosem. Ukoliko je upalom zahvaćen gornjevilični sinus, bol se može proširiti i na zube. Pogoršanje ovog bola nastaje u situacijama koje pogoduju blokadi prirodnih otvora sinusa, onemogućavajući tako njihovo adekvatno pražnjenje, kao npr. let avionom i skijanje.

Najbolji način lečenja bola uzrokovanog upalom nosa i sinusa je otklanjanje samog uzroka bola, odnosno izlečenje upale koje može biti konzervativno i hirurško.

Konzervativno podrazumeva primenu antibiotika, dok hirurško lečenje podrazumeva endoskopsku intervenciju. Uz pomoć minijaturne kamere, kroz prirodne otvore, ulazi se u sinuse i radi pražnjenje bez dodatnih otvora. Ova intervecija je precizna, minimalno invazivna, efikasna i praćena je brzim postoperativnim oporavkom.

Upale sinusa često uzrokuju polipi, koji su vrsta benignih sluzokožnih izraštaja u nosu. Oni blokiraju prolaz vazduha i na taj način otežavaju disanje. Osobe koje imaju polipe su tako sklonije zapaljenima uha, grla i nosa, a često imaju i poremećaj mirisne funkcije. Polipi uglavnom nisu uzročnioci glavobolje, migrene, niti bola u licu. Osobe sa polipima su sklonije glavoboljama, ali je to posledica hroničnog problema sa disanjem usled neprestanog začepljenja nosa. Polipi mogu blokirati sinusne otvore, što izaziva zastoj u pražnjenju sinusa, a to takođe dovodi do upale i jakog bola.

Polipi se brzo i efikasno mogu odstraniti hirurškim putem. Kada se odstrane, u roku od par nedelja disanje i praženjenje sinusa se vraćaju u normalnu funkciju, čime prestaju bolovi i smanjuje se mogućnost novih upala.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation