Lečenje depresije

Depresija je poremećaj raspoloženja, koji potiče od mozga. Međutim, oni koji su oboleli od depresije, često ne shvataju to kao neki ozbiljan problem. Depresiju ipak ne treba zanemariti i misliti da će proći sama od sebe. Nju treba lečiti.

Za početak ćemo vas upoznati sa simptomima depresije. Ako neki od simptoma prepoznate kod sebe, da znate, pa da na vreme reagujete.

Bezvoljnost, odnosno iznenadni gubitak interesa za sve što ste pre voleli, odnosno čemu ste se radovali, ukazuje na početak depresije. Takođe i osećaj tuge i praznine istovremeno i to traje dugo je sigurno dokaz da ste pali u depresiju.
Zatim i nesanica, manjak energije i brzo umaranje spadaju u simptome depresije. Ako vam se desi da osetite zanošenje dok hodate, probadanja u telu, stalne glavobolje, kao i nagli gubitak težine ili se , pak, odjednom preterano ugojite , znajte da postoji velika mogućnost da ste u depresiji.

Ne možete nikako da se opustite i teško vam je da donosite odluke, znajte da to nikako nije dobro. To ukazuje na neki problem. I jedan od najvećih simptoma depresije je to što se osoba koja je pala u depresiju više ne raduje životu i ne uživa ni o čemu. Ona ima samo loše misli, odnosno misli o bolesti, samouobistvu i smrti. To su najcrnje misli.

Sada kada znate koji su simptomi depresije, treba da znate i šta je izaziva, šta je njen uzrok. Ona može biti nasledna bolest, ali ne mora biti tako. Ono što može izazvati depresiju je siromaštvo, odnosno teški uslovi života, samoća kada nemate ni partnera, ni prijatelje kao i gubitak ili teška bolest nekoga ko je bio važan deo života , kao što je član porodice ili voljene osobe. To su najčešći uzroci. Ovo su zaista najgore situacije koje mogu nekoga pogoditi.

Pored toga, u depresiju se može upasti i osoba koja je pretrpila neku katastrofu, kao što je zemljotres ili požar na primer, osoba koja je pretrpila neko nasilje, kao što je silovanje, otmica ili zlostavljanje, osoba koja je beskućnik ili koja je u zatvoru i čeka izvršenje sudske presude ili osoba koja je izložena pretnjama. Ovo su sve situacije u kojima su ljudi očajni, ne vide izlaz iz njih i na pamet im padaju najgore misli.

Osobe koje su u depresiji se osećaju napušteno, usamljeno, nevoljeno, tužno i suvišno. Znači ima osećaj kao da nikome nije potrebna i ne zna zašto živi. Ne postoji ništa što motiviše tu osobu da ide dalje ili da se veseli nečemu.
Ako se vi nalazite u nekoj od ovih situacija i upali ste u depresiju, ne očajavajte, Postoji izlaz, odnosno rešenje, kao i za sve u životu. Ono što treba da uradite je da se obratite lekaru, a to je psihijatar ili psihoterapeut. On će vam prepisati odgovarajuće lekove, a to bi trebalo da budu antidepresivi. Takođe, verovatno će vam savetovati da dolazite na terapiju. Kroz razgovor, on će preciznije utvrditi koji je vaš problem i na koji način će se najbrže i najbolje rešiti. Onda će vam pružiti psihološku pomoć.

Ono što je najvažnije jeste sa lečenjem početi na vreme. Lečenje treba da bude intenzivno i na taj način će se sigurno doći do poboljšanja.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation