Lečenje ćelavosti

Pojačano opadanje kose može da se jave kako kod muškaraca tako i kod žena i dece. Međutim , problem ćelavosti je problem velikog broja muškaraca danas. Uzroci ćelavosti su različiti. To mogu biti hormonski poremećaj, loša ishrana, hemoterapija i značenje a mogu i neki lekovi uticati na pojavu ćelavosti. Međutim genetika je jedan od najvažnijih faktora.

Medicinski naziv za ćelavost jeste alopecija.

Kod muškaraca se ćelavost javlja uglavnom u 20-tim. Može biti trajna i delimična. U ovom slučaju dlaka slabi i kosa lako opada.

Kosa može opadati i u pečatima, odnosno u malim krugovima po celoj glavi. To se dešava usled poremećaja rada štitne žlezde i kod genetske predispozicije. Na mestu gde su bili pečati kosa ponovo raste ali može se pojaviti ovaj isti problem i kasnije, tokom života. Kosa može opadati i ravnomerno. Znači u tom slučaju opada sa cele površine glave. U većini slučajeva kosa posle par meseci ponovo normalno raste. Ovde se opadanje kose javlja usled nekog stresa, smrti bliske osobe, posle operacije u slučaju neke bolesti i sl.

Ćelavi se postepeno. Kosa prvo počinje da se proređuje u regiji čela i izraženi su zalisci. Takođe kosa se proređuje i na potiljku. Znači dlaka slabi i opada pa dolazi do proređivanja kose.

Posebno je važna pravilna nega kose. Ne treba je opterećivati gelovima i voskom za kosu. Ako vaš organizam nije u dobrom stanju neće biti ni koža glave.

Najbolje je obratiti se lekaru, odnosno dermatologu. On će vam dati najbolji savet za vaš problem, odnosno uputiće vas kako da ga rešite. Verovatno će lekar tražiti da se izvadi krv i da se pregleda teme kose posebnim aparatom.

Muškarcima se najčešće prepisuje lek koje se zove Minodiksil. To je losion koji pospešuje rast kose. Rezultati se mogu videti za nekoliko meseci , najmanje 3 a nekad čak i 6.

Važno je i promeniti ishranu. Treba uvesti kompleks B vitamina koje možete kupiti u apoteci ili jedite namirnice koje su bogate njime. On jača kosu i nokte. Pored toga, potrebno je unositi i ostale vitamine, na primer vitamin C i minerale kao što su kalcijum, magnezijum, cink, bakar, gvožđe i sl. Osoba koja je anemična sigurno će imati problem i sa opadanjem kose.

Posebno je bitan i unos proteina. Zato ako imate ovaj problem, jedite ribu, meso, žitarice, voće i povrće i maslinovo ulje.
Većini muškaraca je kosa dokaz muškosti i snage, a i misle da lepše izgledaju sa kosom. Ako ste i vi jedan od njih, nadamo se da će vam naši saveti pomoći u rešavanju ovog problema. Samo budite uporni i uspećete da izlečite ćelavost.

Pored svega ovoga sve uspešniji je i tretman transplantacije kose koji možete raditi kod nekog dobrog hirurga.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation