Kožne bradavice

Bradavice su neprijatne izrasline na površinskom sloju kože. Uglavnom su tvrde na dodir i neravne . u zavisnosti od njihove lokalizacije, mogu biti tamno prebojene ili u boji kože Njihovu pojavu izaziva HPV virus odnosno humani papilom virus, koji je ,,krivac’’ i za nastajanje sličnih tvorevina i na matrici i jajnicima, takozvanih mioma.

Postoji nekoliko vrsta bradavice, a najrasprostranjenije su ,,obične’’, koje se javljaju na šakama, zatim one na tabanima i zaravnjene bradavice koje su teško uočljive jer se nalaze ispod površinskog sloja kože. ,,Obične’’ bradavice se najčešće javljaju pri korenu nokta na rukama ili na nadlanicama. Češće se pojavljuju ukoliko osoba koja ih ima, ima naviku da gricka nokte i zanoktice, kao i kod onih osoba koje radom na neki način vrše mikropovređivanje kože. Javljaju se u vidu izraslina, u boji kože, nalik na vodeni plik i kom se nalaze crne tačkice, koje su ustvari završeci krvnih sudova. Bradavice na stopalima se javljaju usled konstantnog pritiska na površinu tabana, prilikom hodanja. Javljaju se u grupama, stvarajući bolnu tačku na pritisak.

Nalaze se u nivou kože i mogu stvoriti velike neprijatnosti pri nošenju obuće. Zaravnjene bradavice su manje od prethodnih, glatke su i nalaze se na površini kože. Uobičajeno za njih je da se u većem broju javljaju na istom mestu, najčešće na kosmatim delovima tela ili na licu. Tako se kod žena mogu javiti na preponama, ili nogama, a kod muškaraca u regiji brade.

Bradavice se mogu preneti direktnim ili indirektnim kontaktom, a vreme od kontakta sa osobom koja ima bradavice, do njihove prve pojave može biti i nekoliko meseci, a za to vreme vam se može desiti povremeni pad imuniteta. Uglavnom, osobe sa inače slabijim imunitetom su sklonije ovakvim infekcijama. Izbor terapije prilikom njihovog lečenja zavisi naravno od vrste bradavica, ali i od njihove lokacije i starosti pacijenta. Najčešće se koriste terapija tečnim azotom, za izraženije bradavice i elektrohirurgija za potkožne. Tečni azot se nanosi direktno na bradavice, a zatim se smrzava u dodiru sa vazduhom na sobnoj temperaturi. Zatim se čeka da se tkivo odmrzne i to je takozvano spaljivanje bradavica. Postupak se ponavlja par puta, u zavisnosti od veličine i broja problematičnih izraslina. S druge strane, elektrohirurgija je dobra opcija za potkožne bradavice, i može se primenjivati i kod dece. Zahvat se obavlja uz lokalnu anesteziju i primenu injekcija citostatika.

Takođe, bez preporuke lekara u apotekama se mogu naći razni melemi koji će vam isušiti bradavice, ali pošto deluju veoma invazivno na kožu, ipak se preporučuje da se pre njihovog korišćenja posavetujete sa dermatologom. Ukoliko se stvore ožiljci, oni se mogu uspešno ukloniti i takodje možete primeniti još neke tretmane iz oblasti plastične hirurgije da vam pomognu u tome.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation