Korisne karakteristike vune

Ako pomenemo vunu i vunene proizvode, sigurno će prva asocijacija biti pomisao na tradiciju i stare odevne predmete koji su u godinama koje vezujemo za tradiciju bili proizvedeni od vune.

Međutim, ako se vratimo u savremeno vreme, gde ova vrsta prirodnog materijala baš i ne nalazi široku primenu u proizvodnji proizvoda kakvi su gore navedeni, ipak ćemo se potruditi da ne zaobiđemo činjenice koje ukazuju na pozitivne karakteristike vune, jer je ona i dalje prisutna u određenim vidovima proizvodnje, kao što je industrijska proizvodnja tepiha ili drugih predmeta od vune.

Vuna je recimo jedan od najboljih prirodnih izolatora toplote na svetu. Ona ima takvu karakteristiku da temperaturu predmeta koji izoluje, čuva takvom kakva jeste i ne dopušta njeno smanjivanje niti porast. Ova tvrdnja, najbolje se može dokazati u eksperimentu sa dve kocke leda koje su iste veličine. Jednu kocku leda, ostavite da se slobodno topi u čaši, a drugu kocku leda istovremeno dobro i čvrsto umotajte u vunenu tkaninu. Nakon određenog vremena, kocka leda u čaši će se potpuno istopiti, a kocka koja se nalazi umotana unutar vune, biće istih dimenzija i u čvrstom agregatnom stanju, baš kao što je bila kada ste je umotali u vunu.

Pored ovog svojstva, vuna ima i umirujuće delovanje i uticaj na smanjenje bola. Tako da, ukoliko vas recimo boli glava, ili zub, naslonite glavu na predmet proizveden od vune i nakon perioda od 10 do 15 minuta ćete osetiti kako se bol smanjuje ili čak potpuno nestaje.

Takođe, vuna sprečava uticaj negativnog zračenja električnih uređaja, tako što količinu emitovanog zračenja privlači na sebe i apsorbuje.

Uzimajući u obzir ove karakteristike vune, potrudite se da u svom domu, imate bar neki vuneni predmet, recimo dekorativni jastuk, prekrivač ili nešto treće.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation