Kineski restorani i kako jesti u njima

Kineski restorani sve su  popularnija lokacija za lep i drugačiji ručak, ali neretko se postavlja pitanje kako jesti u njima ? Mnogi će vam ponuditi mogućnost da se ne mučite previše i svoju hranu pokupite najsigurnijim zahvatom – standardnim priborom za jelo, ipak ukoliko želite da naučite kako jesti u kineskom restoranu sa štapićima ovo je jedan od načina, ali računajte da će vam trebati vremena da ovladate njima.

Kineski restorani su odlična prilika da pokažete kako se jede sa štapićima, naravno prethodno morate ovladati tehnikom. Pre nego sto uzmete štapić vodite računa da ste ga okrenuli kako treba odnosno koja strana ide ka hrani.

1. Prvi štapić učvrstite korenom palca i domalim prstom, ovo je takozvani mirujući štapić i treba da bude dobro fiksiran

2. Tri prsta oslobodite kao za držanje olovke

3. Drugi štapić uhvatite kao što držite olovku

4. Samo se drugim štapić pomera dok je prvi fiksiran

5. Vodite računa da vam vrhovi štapića ne idu x jer će vam to otežati uzimanje hrane

6. Krenite po hranu! Najbolje je da štapići budu pod uglom od 45 stepeni, kada uvežbate sa jednom vrstom hrane pređite na drugu različitog oblika i veličine.

Kineski restorani su odlično mesto da pokažate kako se jede sa štapićima kada ovladate ovim koracima, ali se tu umetnost ne završava. Ovo su još neke stvari koje morate znati kada jedete sa štapićima.

1. Ne zabadajte štapiće u hranu, smatra se malerom i lošim manirom

2. Ne prekrštajte štapiće, ukoliko ste završili položite ih pored tanjira sa leve strane

3.“Ne secite“ hranu štapićima, oni samo služe za uzimanje jela ne i za usitnjavanje hrane

4. Ne dodajte hranu iz štapića u štapić, ovo je inače običaj koji se primenjuje na sahranama i takođe važi za lošu sreću

5. Ne pokazujte na ljude štapićima zato što… pa jednostavno je prosto i nepristojno tako da nemojte!

Kineski restorani će vam kao što smo rekli svakako ponuditi i običan pribor tako da nije greota ako ipak ne uspete da ovladate štapićima iz prve. Ono što morate da očekujete to je da će vam za ovu veštinu trebati vreme ali se svakako isplati jer je uvreženo mišljenje da je najzdravije jesti upravo sa štapićima.

Prijatno i srećno!

Gordana Ivković

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation