Kardio trening

Kardio vežbe, poznat još i kao aerobne, su fizičke vežbe relativno niskog intenziteta koji prevashodno zavisi od aerobne energije koja se tom prilikom generiše.

Taj proces se odnosi na korišćenje kiseonika tako da adekvatno zadovolji zahteve tela za energije tokom vežbanja.

Prednosti redovnog kardio treninga su brojne. Ovaj trening jača mišiće koji su uključeni u disanje i tako olakšava protok vazduha unutar i van pluća. Takođe, jača i širi srčani mišić. To poboljšava efikasnost pumpanja krvi povećanjem ukupnog broja crvenih krvnih zrnaca što olakšava transport kiseonika kroz telo. Opšte gledano, ovo vežbanje jača mišiće u celom telu.

Aerobne vežbe mogu da smanje rizik od kardiovaskularnih problema. Pored toga, proste aerobne aktivnosti, kao što su trčanje ili preskakanje konopca, mogu da stimulišu rast kostiju i smanje rizik od osteoporoze. Ovakav trening poboljšava sposobnosti mišića da sagoreaju masti za vreme vežbanja. Zato je najbolje da se radi najmanje dvadeset minuta dnevno, najmanje tri puta nedeljno.

Ovo vežbanje ne mora da se odigrava samo u teretani. I svakodnevne aktivnosti kao što su penjanje stepenicama ili košenje travnjaka se mogu svrstati u kardio vežbe. Takođe, vožnja bicikla, eliptični trenažer ili sprava za nordijsko trčanje su veoma dobre vežbe koje sagorevaju dosta kalorija. Poslednjih godina je sve popularniji i kikboks, kod oba pola.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation