Kamilica – lekovita svojstva

Za blagotvorna dejstva ove biljke znalo se od davnina. Kod Starih Egipćana upotrebljavala se za lečenje reume, groznice, sunčanice, menstrualnih tegoba, kao i depresije i nesanice.

Nesanica je posledica briga sa kojima se suočavamo ili usled nedostatka sna, teškoće sa zdravljem.
Depresija je hronična klonulost uma i nezadovoljstvo koje se dugo zadržava i mada za to nema nekih naročitih uzročnika. Oduvek je postojala, a i danas je među najzastpljenijim psihičkim teškoćama i u stalnom je porastu naročito kod ženskog pola, što je veoma zabrinjavajuće.

Da bi čovek vratio potreban spokoj, opustio se i odmorio – čaj od kamilice je dragoceni pomoćnik. Botanički naziv ove biljke je Matricaria chamolilla, njena postojbina su Istočna Evropa i Bliski istok, ali je prisutna širom Evrope. Karakterišu je mali belo žuti cvetovi i blaga aroma, samonikla je biljka i raste na neobrađenim površinama, ali je i kulturna biljka koju uzgajaju ljudi.

Stav stručnjaka je da kamilica deluje umirujuće zahvaljujući flavonidu koji nosi naziv apigenin. Pored toga, kamilica povećava i nivo glicina u organizmu, aminokiseline koja doprinosi opuštanju nerava i mišića, a to efikasno deluje na otklanjanje nesanice i depresije.

Čaj ove biljke ima najviše lekovitih dejstava u odnosu na druge vrste čajeva. Može se pohvaliti protivupalnim, analgetskim, antimikrobnim i antispazmičkim dejstvima, pa nije ni čudo da je baš ovaj čaj omiljen u mnogim domaćinstvima.

Idealno je napraviti čaj od cvetova kamilice, ali ako ih nemate trenutno, biće korisna i kamilica u kesici, što možete nabaviti u svakoj prodavnici. Ne preporučuje se konzumiranje ovog čaja u kasnim večernjim satima pred odlazak na spavanje, da ne bi došlo do potrebe za mokrenjem u toku noći.

Kao i sam čaj, za otklanjanje nesanice i depresije mogli biste da koristite i eterično ulje ove biljke. Dodajte 10 kapi ovog ulja kadi koju ste napunili toplom vodom i uživajte u večernjoj kupki. Videćete da ćete biti opušteniji i dobro spavati, pa ćete imati više volje i snage naredni radni dan.

Dakle, ukoliko nikako ne možete da zaspite, a umor je nepodnošljiv, čaj od kamilice je bolja opcija od lekova za spavanje.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation