Kako zaustaviti kijavicu

Utvrdite uzrok. Kijanje nije beskorisna reakcija vašeg tela, već se ono na taj način bori da oslobodi nos od stvari koje mogu izazvati iritaciju. U drugim slučajevima, kijanje je povezano sa prehladom. Takođe, nekim ljudima je kijanje psihosomatska reakcija na uznemirujuća osećanja ili misli. Samo fizički loša stvar u vezi kijanje je širenje bolesti, što se može sprečiti korišćenjem maramice ili, ako je potrebno, kijanje u unutrašnjost lakta.

Potrebno je da znate kada nije poželjno da se kijanje ne zaustavlja. Kijate je velika stvar za telo jer ono uklanja vazduh iz vašeg tela pri velikim brzinama, što nekad može da izazovu ozbiljne povrede. Zato nikada ne treba da pokušavate da zaustavite kijanje. Na primer, ne držite nos ili usta blokiranim dok kijate. Snaga i brzina prosečnog kijanje, ako sprečite da vazduh pri toj brzini izađe iz organizma, može izazvati gubitak sluha i oštećenja krvnih sudova u glavi, posebno ako steknete ovu naviku na duže vreme.

Kada osetite da dolazi napad kijavice, izduvajte nos, pa čak iako za tim nema potrebe. Možete pokušati i ovo – koristeći palac i kažiprst, uklještiti vašu gornju usnu lagano i pritisnite je gore prema nozdrvama. Palac treba okrenuti ka jednoj nozdrvi, a kažiprst prema drugoj, blago uvijajući gornju usnu.

Ako morate da kijate, preduzmite mere predostrožnosti da ne širi bakterije. Mnogi lekari pre preporučuje kijanje u unutrašnjost lakta nego u šake da se spreči širenje klica. U najmanju ruku bi trebalo da pokrijete usta i nos kako bi se sprečilo prskanje klica u vazduh.

Popijete šolju čaja od koprive ili kamilice. Možete uzeti i razne dodatke na njihovoj bazi, koji su dostupne u obliku kapsula ili sprejeva u prodavnicama zdrave hrane. Kopriva pomaže ublažavanju zagušenja i svraba nosa koji obično prethodi kijanju,a kamilica je prirodni antihistamin i blagi sedativ.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation