Kako zaustaviti dijareju

Proliv, odnosno dijareja može da bude uporna i veoma dosadna. Sigurno vas je to nekada zadesilo i zadržalo kod kuće.

Dijareja je znak da nešto nije u redu sa vašim organizmom, da ste pojeli ili popili nešto što njemu ne odgovara i on sad treba da se reši toga. Ono što je najčešće u pitanju je neka hrana koja je bila pokvarena. Medjutim dijareja može da se javi i kod nekih stomačnih problema, kao što je na primer stomačni virus. Ona se, znači javlja kao posledica poremećaja organa za varenje.
Mi vam možemo dati nekoliko saveta koje možete primeniti kod kuće kako biste probali da zaustavite dijareju.

Kako zaustaviti dijareju?

Na prvom mestu znajte da ukoliko želite da zaustavite dijareju morate jesti samo blagu hranu. To je na primer pire krompir ili kuvana šargarepa. Možete jesti i neku laganu supicu. Dozvoljen je bareni pirinač i tost hleb. Znači hrana bi trebalo da bude dijetalna.

Ne smete jesti pečenu ili drugu tešku hranu jer se ona neće lako svariti pa sebi možete napraviti još veći problem.
Nemojte jesti hranu koja je u velikoj količini bogata biljnim vlaknima jer ona upravo ona može izazvati dijareju ili je povećati. Biljnim vlaknima su bogati na primer hleb i pecivo od integralnih žitarica i pahuljice, kao i mahunarke. Ako vas muči proliv, ove namirnice bi, znači, trebalo da zaboravite.

Što se tiče tečnosti, trebalo bi da je pijete što više ali češće po manje, ne odjednom veliku količinu. Dok imate proliv, najbolje bi bilo da pijete vodu ali možete i čajeve od kamilice ili nane. Takođe se preporučuju i čajevi od lista nane, šipurka, nara, lista duda ili listova kupine. Ovi čajevi su poznati narodni lekovi protiv dijareje, odnosno proliva.
Sokove, mleko i alkohol ne biste smeli da pijte dok ne rešite ovaj problem.

Jedan od recepata koji možete probati protiv dijareje jesu rendane jabuke. Jedite ih ceo dan, ako možete ne bi bilo loše ni nikoliko dana. Ovo bi trebalo da zaustavi dijareju jer je jabuka poznata po tome da stvara normalnu crevnu floru i da je korisna upravo protiv proliva.
Pored jabuke i borovnica, crna ribizla i banana se preporučuju za smanjenje nadražaja creva i za zaustavljanje dijareje.
Još nešto što možete probati kod kuće je da uzmete kašičicu crne kafe ili par zrna kafe.

Na kraju vas moramo upozoriti da ako proliv ne možete da zaustavite, odnosno ako traje duže od 3 dana morate obavezno otići lekaru kako bi vam prepisao odgovarajući lek. Nemojte odlagati taj odlazak jer dijareja koja dugo traje može biti znak nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation