Kako usporiti starenje

Ne postoji nikakva čarobna formula kojom se usporava starenje. A ko još ne bi voleo da ostane mlad, da izgleda lepo i zategnuto, da je zdrav i jak? Niko ne želi da ostari, da mu se koža smežura, da posedi, izgubi snagu i ostalo što ide uz starenje. Možda niste znali ali starenje počinje već od 25-te godine, a od 30-te godine se mogu već primetiti znaci starenja na nekim ljudima. Ipak, danas postoje brojni tretmani koji taj proces starenja mogu usporiti ili ga bar prekriti. Neki od najboljih su svakako lifting lica i hemijski piling.

Starenje jeste prirodni proces, to je nešto što čovek ne može da izbegne ali na njega utiče u velikoj meri životni stil svakog čoveka, njegove životne navike. To utiče da organizam slabi i brže stari. Zato ne vreme razmišljajte o tome i pomozite vašem telu da što duže izgleda lepo i mlado. Postoji nekoliko stvari koje možete da učinite za sebe kako biste usporili proces starenja.

Ono što prvo treba da uradite je da redukujete svoju ishranu. Trebalo bi da izbacite hranu koja je puna šećera, kao i previše masnu i previše slanu hranu. Hrana koja je puna šećera Ovakva hrana loše utiče na srce, krvne sudove, dovodi do visokog krvnog pritiska i drugih srčanih oboljenja koja mogu imati fatalne posledice.

Namirnice koje bi trebalo da jedete jesu voće, povrće, nemasni sir, jogurt i mleko, meso koje nije mnogo masno i što je najvažnije riba. Znači treba da jedete hranu koja je bogata vitaminima, posebno vitaminom C i E, a njih najviše ima u povrću kao što je španać, šargarepa, paprika a nemojte zaboraviti ni voće kao što su jabuke, grožđe, borovnice, ribizle, kupine, limun i ostalo. Takođe su veoma dobri osrasi, semenke.

Izbegavajte svinjsko meso, suhomesnate proizvode a umesto običnog ulja koristite maslinovo. Još jedna važna namirnica jeste i soja, pa se potrudite da konzumirate proizvode od nje, kao što su sojino mleko ili sir. Što se tiče pića, trebalo bi da izbegavate alkohol, pijete što više vode a preporučujemo vam i zeleni čaj koji je veoma bogat vitaminima i mineralima i poznat je kao prečistač organizma.

Sledeće što možete da uradite za sebe jeste da pazite na kalorije da biste održali normalnu telesnu težinu. Veoma je važno da nemate višak kilograma zato pazite na svoje obroke. Ne biste trebali da jedete ništa posle 17h, znači večeru bi trebalo da preskočite.

Pored svega navedenog, podjednako je važno i vaše psihičko stanje. Zato se potrudite da izbegavate stresne situacije, jer napetost, brige i crne misli mogu samo loše uticati na vas i na vaš izgled. To bi moglo samo da stvori bore na vašem licu. Pronađite neki način da se opustite. To može biti na primer joga ili meditacija.

Veoma je važno i dovoljno sna. U snu organizam odmara i obnavlja izgubljenu energiju. Ako ste naspavati spremni ste za novi dan. Zato spavajte najmanje 6 sati, a ako ste imali naporan dan, spavajte i duže.

Uvek bi trebalo da budete u kondiciji. Znači, otprilike 5 puta nedeljno šetajte, trčite ili se bavite nekom fizičkom aktivnošću u trajanju od 30 minuta. To će pomoći da telo održite u top formi.

I za kraj, ono što je najvažnije, budite optimistični, sve gledajte sa vedre strane, volite sebe i ljude oko sebe i živećete duže, tako pokazuju istraživanja.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation