Kako ublažiti zubobolju

Bol zuba je nešto što je svaki čovek nekad iskusio u životu. Ako se ne reaguje na vreme to može stvoriti dodatne probleme prilikom jela, pričanja… Kvaran zub može biti i žarište u organizmu, odnosno signal da se u telu nešto dešava. Bol je obično izazvan kvarom zuba, što onda stvara karijes i u samom zubu započinje proces truljenja unutrašnjosti zuba, uzrokujući da nervni završeci u zuu reaguju, što rezultira zuboboljom. Ona takođe može biti izazvana bolom u desnima koji uzrokuje oboljenje desni – gingivitis.

Ako imate rupu u zubu, čak i ako na tom zubu nisu vidljivi tragovi propadanja ili neki kvar, zbog strujanja vazduha ili komadića hrane može se javiti bol. To će te najbolje rešiti aspirinom. Stavljajući ga direktno na tu rupu ili oko zuba, ostavljajući ga da se prirodno rastvara, to može da pomogne da ublažite bol.

Još jedna odlično domaće sredstvo za oslobađanje od bola je karanfilić. To je začin koji većina ljudi ima u kuhinji, ali je bitno da nije izrendan već da je u komadu, jer je tako efikasniji. Uzmite deo sušenog pupoljka karanfilića i stavite ga pored zuba i samo ga ostavite tu neko vreme. Trebalo bi da osetite olakšanje za samo nekoliko minuta. Pazite da ga ne progutate za to vreme.

Tanin iz čaja pomaže da se smanji otok, ukoliko ga imate na desnima. Stavite kesicu čaja u ledenu vodu nekoliko minuta. Izvadite je i stavite direktno na bolno mesto i držite dok se ne zagreje. Ponavljajte postupak sa hlađenjem dok ne osetite olakšanje.

Jedan od starih, narodnih, domaćih lekova za zubobolju je topla voda sa solju. Zagrejte vodu do ključanja, zatim je malo prohladite i dodajte kašičicu soli (na pola litra vode) i razmutite. Dobijenim rastvorom nežno isperite usta i ispljunite. Dva decilitra slane vode će pomoći da smanjite otok i bakterije u ustima.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation