Kako su mušeme pomogle tekstilnoj industriji

Mušeme su imale razne primene tokom svog dugog postojanja. Bile su stolnjaci, kabanice, prekrivači plastenika, krik mode i još mnogo toga. Sasvim sigurno to niste znali, makar nešto od navedenog, tako da je ta informacija zaista iznenađujuća. Niko to nije očekivao niti predviđao kada su one tek nastale, tako da je njihova dugovečnost ogromna, kao i sama upotreba.

Razlozi su mnogobrojni, o njima ćemo malo kasnije. Kada su nastale mušeme, niko nije mislio da će njihova upotrebljivost biti tolika. Posebno jer su u to doba tek nastajali materijali koje je lako održati, proizvesti a pored toga ga je moguće koristiti i za mnoge stvari. Istakli smo nekoliko glavnih karakteristika i razloga zbog kojih su mušeme doživele toliku popularnost i upotrebljivost.

Razlozi uspeha

Kao što smo nagovestili, glavni razlog uspeha mušema je relativno lako održavanje, lak način proizvodnje i veliki broj potencijalnih funkcija koje mogu da ispune. Mušeme možete koristiti kao kabanice, dekoraciju, modni detalj ili nešto sasvim neočekivano – izbor je na vama! Kada govorimo o materijalima koji su slični mušemama, govorimo o materijalima koji su laki za održavanje a opet se sa njima može uraditi mnogo toga. U eri pre njihove, koristili su se isključivo prirodni materijali koje nije bilo lako održavati niti proizvoditi. U to doba, niko nije mogao ni da zamisli da će se pojaviti materijal koji će, u jednom, obuhvatiti sve dobre elemente koji su korisni za proizvodnju i za korisnike. Ipak, ni tada nije bilo jasno niti očekivano da će ovaj način proizvodnje, i ovaj materijal, uživati takav status decenijama posle. Nije se mislilo da će ovo, u suštini, biti održivo. Kao i što je logično, današnji način proizvodnje samih mušema se dosta razlikuje od nekadašnjeg.

Mušeme su, u početku, a zapravo i danas, bile jako cenjene zbog toga što su otporne na vodu – neke stvari su se promenile, ali ne i ta.

Nekada i sada

Ključ uspeha mušema leži u pripremi. Ovaj materijal svoju nepropustivost duguje kuvanom lanenom ulju. To ulje se dobija kombinovanjem određenih metala i izvornog lanenog ulja. Nekada je ovo bio jedini način proizvodnje ovih materijala. Ono što je problem je činjenica da je ovo toksičan način proizvodnje. Vremenom se situacija promenila i sada se ne koriste toksični materijali prilikom izrade i premazivanja mušema.

Takođe, nekadašnje mušeme su bile dosta elastičnije od aktuelnih. Razlog tome je činjenica da su se nekada u izradi koristili i razni elastični materijali, poput želatina. Danas, ipak, se proces dosta promenio i udaljio od nekadašnje manufakture. Sada je dosta više profesionalan način proizvodnje u pitanju.

Zanimljivosti

Ko je kreator prve mušeme? Odgovor ne znamo, jer možda ni ne postoji. Naime, mušeme možete praviti i vi sami, u svom domu. Niz izuma je prethodio njihovoj finalnoj formi koja se, i danas, donekle koristi u originalu.

Mušeme i dalje zauzimaju visoko mesto unutar sfere korisnih, vodootpornih materijala i mogu se koristiti za mnoge stvari. Koristite mušeme za sto, za police ili za neke sasvim druge i neočekivane potrebe! Najveći broj mušema se danas proizvodi unutar Meksika, a najčešće se koriste kao stolnjaci, kabanice i ukrasi, a veliki deo, odnosno količina ovog materijala se izvozi i koristi i za mnoge druge primene.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation