Kako spremiti zelje

Zelje je širok pojam, koji u našim krajevima podrazumeva više vrsta lisnatog povrća. Tu najčešće spadaju blitva, spanać, prokelj… svi se oni uglavnom spremaju na isti način, s tim što se neki od njih mogu kuvati sa drugim povrćem, a druge se pak moraju spremati samostalno zbog sokova koje ispuštaju. Uglavnom svo zeleno povrće ima lošu reputaciju, kako kod dece, tako i kod odraslih, zbog svog blago gorkog i sluzavog ukusa. Od načina pripreme mnogo zavisi, a mi ćemo vam dati jednostavan recept za pripremu zeleniša kao priloga.

Nakon što ste ga dobro oprali i očistili od žilica, potrebno je da listove blago poparite. To možete uraditi u aparatu za kuvanje na paru, a u njegovom nedostatku, možete ih spustiti par minuta u ključalu vodu. Bitno je samo da to uradite vrlo kratko, da lišće ne bi izgubilo boju. Ako je lišće mnogo veliko, isecite ga slobodno na manje komade i obavezno ga očistite od korenja i žilica, jer to jelu može dati jako loš ukus.

Izvadite propareno zelje iz posude i na dasci za sečenje ga isecite na manje trakice. Na zagrajan tiganj stavite dve kašike maslinovog ulja, mada može i obično, i sačekajte da se zagreje. Po ukusu, u ulje možete dodati beli luk ili ljutu papriku da se proprži. Ako to uradite, ne dozvolite da luk zagori jer će ispustiti svu gorčinu u jelo. Dodajte zeleniš u ulje i blago ga pirjanite par minuta. Po ukusu, možete dodati listove lovora, biber, kari ili bilo koji začin koji volite. Ukus će samo biti bolji. Posolite po ukusu. Ostavite poklopljeno par minuta dok lišće ne ,,svene’’.

Po želji, dok se još krčka, u zeleniš možete dodati neutralnu pavlaku ili paradajz sos. Pustite pa minuta da i to ukuva i onda služite zelje kao prilog uz meso, ili ribu i bareni krompir u toku posta.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation