Kako spremiti šampinjone

Šampinjoni su vrsta pečuraka koja se vekovima odgaja za potrebe ishrane i samim tim spadaju u jedne od najzdravijih namirnica. Puni su vlakana, a većim delom s sastoje od vode, tako da su idealna hrana za one koji su na raznim dijetama. Mogu se pripremiti na dosta načina, na vama je da budete maštoviti.

Pre pripreme, jako ih je bitno dobro očistiti od zemlje i bubica. Ovo naravno, pod uslovom da ste ih sami brali. Ako ste ih kupili upakovane, dovoljno je samo ih malo isprati pod mlazom vode. Ako ste imali to zadovoljstvo da ih sami uberete, nežno uklonite prljavštinu trljanjem četkom. Zatim ih obrišite sa vlažnim papirnim ubrusom ili brzo isperite pod hladnom vodom, ocediti i osušiti sa papirnim ubrusa. Ne ljuštite ih, nema potrebe.

Držite poklopac gljive u jednoj ruci i zgrabite nožicu sa druge strane. Lagano iščupajte nožicu tako da i ona i kpica pečurke ostanu čitave. Možete ih odmah ,,baciti’’ na roštilj, bez dodatnog mariniranja, samo ih malo posolite i dodajte začina po ukusu. Ukoliko pak želite da ih punite, za to birajte krupnije komade. Nožice iseckajte, pomešajte sa dodacima koje želite, kao što su šunka, sušeno meso, pavlaka… i time napunite kapice. Dovoljno je peći ih desetak minuta u rerni ili mikrotalasnoj pećnici.

Ukoliko pečurke želite dodati u neko drugo jelo, to možete učiniti i u sirovom stanju, a možete ih i malo propržiti, kako vama više odgovara. Kada ih pržite, imajte na umu da pečurke ispuštaju dosta vode, tako da nema potrebe da ih spremate sa previše ulja.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation