Kako spremiti pastrmku

Pastrmka je rečna riba koja je veoma popularna kako u restoranima, tako i za spremanje kod kuće, jer je veoma ukusna i lagana za pripremu.

Kuvanje pastrmke može biti veoma jednostavan proces i mnogi su recepti za pripremu ove vrste ribe. Različiti začini i dodaci se mogu koristiti da se recept uklopi u vaše lične ukuse. Ova fleksibilnost je jedna od velikih stvari o procesu pripreme ove rečne ribe, i svako može da nauči kako da kuva pastrmku dobro.

Pastrmka je riba iz porodice lososa. Najpoznatija vrsta koja se kod nas konzumira je potočna pastrmka. Postoji nekoliko osnovnih načina kako pripremiti pastrmku i najteži deo će biti da odlučite koji recept želite da probate. Ovaj članak će vas provesti kroz sve ove korake, uključujući i kako pripremiti i kuvati ovu praktičnu ribu.

Prvo ribu morate dobro očistiti. Morate da uklonite ceo digestivni trakt ribe, odnosno kompletne unutrašnje organe. Počevši od zadnjeg dela ribe, koriste nož i isecite je po dužini idući prema glavi. Nastavite sečenje dok ne dođete do škrge. Uhvatite joj glavu sa slobodnom rukom i gurnite palac kroz grlo na ribe , ispod donje vilice kako bi istisli creva i rug organe. Izvrnite je potpuno i nožem sastružite ostatke. Zatim je dobro properite pod mlazom vruće vode.

Kako bi uklonili škrge, ostavite je da odstoji malo u hladnoj vodi. Škrge uklonite nožem, ali nikako ne trljajte previše, da ne bi oštetili omotač u kom se nalaze esencijalne masti koje ovoj ribi daju lep ukus. U obliku slova V joj odrežite glavu i izvucite sve kosti sa glavom. Ovako očišćena riba spremljena je za pohovanje, pečenje ili jednostavno prženje na ulju.

Sad ćemo vam objasnti kako da napravite filete od ovako očišćene ribe. Postavite pastrmka na stomak na dasci za sečenje. Okretanje svoj nož naopako, tako da je oštrica okrenuta nagore i gurnite ga duž kičme. Okrenite nož u leđa i povlačite ga duž kičme. Isecite je ovako sve do repa. Ponovite ovaj proces na drugoj strani od pastrmke. Kad završite, dobićete jedan veliki filet koji možete sći na više manjih, po potrebi.

Na kraju, vi ćete želeti da uklonite kosti koje su ostale u dva dela mesa. Njih će te osetiti pod prstima. Pokušajte da ih uklone bez sečenja kroz kožu. Odvojite kičmu od repa koristeći nož, ili je razbijte rukom. Nakon ovoga, dobili ste filet od čistog mesa. Način pripreme je na vama.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation