Kako spremiti grašak

Svež grašak je malo, okrugli zeleno povrće, koje se gaji u mahuni i generalno se bere u rano leto.

Uklanja se iz mahuna i jede sirov ili kuvano. On se takođe može sušiti, i koristi ili ceo za upotrebu ili u pireu, supama i jelima koja zahtevaju taj dodatak.

Grašak može da se jede sirov ili kuvan, što mu blago povećava slatkoću. Grašak se jede posebno ili kao prilog ili dodat u ostalo povrće, salate, slana jela, supe i variva . Grašak može da se koristi kao zamena u većini recepata koji zahtevaju boraniju.

Pre pripreme, bitno je očistiti grašak. Ukoliko ga niste kupili već očišćenog, potrebno je da ga izvadite iz mahuna. To će te vrlo lako učiniti povlačeći končić sa sredine mahune, da bi je otvorili. Onda jednostavno preručite grašak u činiju i properite ga pod mlazom tekuće vode.

Grašak možete koristiti tek kad je kuvan, a od vrste jela zavisi i stepen do kog će te ga kuvati. Ako ga dodajete u jela koja će se naknadno peći, nema potrebe da ga raskuvate. Dovoljno je da ga spustite par minuta u kipuću vodu i zatim dodate u jelo. S druge strane, ako ga ubacujete u jela koja se dalje ne obrađuju termički, kao što je na primer ruska salata, dobro ga obarite. Ako ga pripremate baš za ovu salatu, možete ga bariti zajedno sa krompirom i šargarepom.

Ako ga služite kao pilog uz neko meso, najbolje je da ga pripremite na ovaj način: stavite vodu da proključa, i nakon što baci prvi ključ, ubacite grašak. Odnos graška i vode odredite sami, bitno je samo da se nivo vode nalaz iznad graška. Dok se kuva, po potrebi vodu posolite i pustite da veći deo uvri. Ostatak procedite i ostavite u posudi par minuta bez vod na vatri, da se malo proprži. Servirajte uz listiće putera i začine, koji će se na vrućem grašku otopiti i dati mu lep ukus.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation