Kako spremiti ajvar

Za pripremu oko 13kg ajvara, potrebno je:
– 100 komada debelih ili takozvano mesnatih crvenih paprika
– 400 ml ulja
– So u količini zavisnoj od vašeg ukusa
– Tri kašike sirćeta

Način pripreme je sledeći:

Najpre svaku papriku posebno, dobro operite u vodi i osušite. Suve i čiste paprike ispecite, pritom ih okretajući tokom pečenja, tako da se svaka strana jednako ispeče, zbog lakšeg ljuštenja. Pečenje možete obaviti na roštiljskoj rešetki, na plotni, ringli ili u rerni. Kada se paprike ispeku, odlažite ih u nailonsku kesu i umotajte, u kesi će se stvoriti para od toplote paprika i to će doprineti da se one lakše oljušte. Kada su sve paprike ispečene, oljuštite ih i očistite od semenki i peteljki. Očišćene paprike ocedite i sameljite u mašini za meso. Samlevenu paprike staviti u jednu ili više metalnih šerpi koje su prethodno podmazane uljem. Količinu ulja od oko 400 ml dobro zagrejati i preliti time paprike u šerpi, a zatim sačekati oko 15 minuta da paprika u ulju odstoji. Nakon 15 minuta, staviti šerpu na zagrejanu ringlu i početi prženjem ajvara.

Dok se prži, ajvar je neophodno neprestano mešati i pržiti ga još oko 2 sata nakon momenta kada provri. Pritom, mešanje je najbolje izvesti drvenom varjačom i kada prođe 2 sata trebalo bi da je proces prženja gotov. Tada pomerite šerpu sa šporeta i u nju dodajte so po želji i 3 kašike sirćeta, a zatim promešajte. U ovom trenutku, ajvar će biti gotov i spreman za sipanje u tegle. Potrebno je da se sipa dok je vruć, u takođe vruće i na taj način sterilisane tegle. Tegle se sterilišu u rerni, na temperaturi od 100 stepeni kojoj se izlažu pola sata do trenutka u kome se pune ajvarom.

Kada napunite tegle, obratite pažnju da ostavite 1 cm praznog prostora do poklopca. Tegle dobro zatvorite i odložite na suvo i mračno mesto do upotrebe.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation