Kako sprečiti znojenje

Osnovna funkcija znoja je da kontroliše temperaturu vašeg tela tako što isparava sa vaše kože, a većina znojenje je potpuno normalna i ako je sve u redu, ne bi trebalo da ima miris. Međutim, i taj miris uglavnom potiče najvećim delom od hrane koju jedemo tako da miris ne treba preterano da vas brine. Ako primetite da se pojačano znojite, čak i na neuobičajenim mestima, to je već za brigu. U tom slučaju, najbolje je obratiti se dermatologu i endokrinologu, najverovatnije je u pitanju neki poremećaj hormona.

Kako sprečiti znojenje? Nikako. Možete ga samo malo neutralisati. Ako zagušite pore da znoj iz njih ne izlazi, možete stvoriti samo kontraefekat i izazvati neku infekciju. Zato je jako bitno uočiti razliku između normalnog i preteranog znojenja. Normalno znojenje nastaje zbog izlaganja visokim temperaturama, fizičkim naporima, emocionalnom stresu, kao i nakon konzumiranja ljute i začinjene hrane. Preterano znojenje je najčešće uzrok disbalansa hormona.

Ukoliko vaš antiperspirant ne daje dobre rezultate, pokušajte sa nekim drugim. Radnje i parfimerije nude široku paletu, izbor je na vama. Koristite najviše one bez alkohola, jer ne iritiraju kožu. Iako su obično namenjeni za korišćenje ispod pazuha, koji je najkritičnija oblast, oni se takođe mogu koristiti na nogama, dlanovima , itd. osim ako nije drugačije naznačeno. Postoji razlika između dezodoransa i antiperspiranta. Antiperspirant zaustavlja znojenje, dok dezodorans i dalje dozvoljava znojenje, ali ublažava mirise koji javljaju kroz znoj. Ako se obilato znojite, najbolje je da koristite antiperspirant jebolji izbor. Ipak, pre upotrebe je preporučljivo da se informišete o sastojcima odabranog preparata.

Kontrolišite ishranu ne unoseći namirnice koje doprinose znojenju i pojačanom mirisu. Ako imate problem sa viškom kilograma, gubljenje težine će vam pomoći da smanjitte količinu znojenja, jer što ste teži,telo se teže hladi. Za ljude normalne težine, ishrana i dalje može uticati na znojenje. Svaka hrana koja je ljuto može da izazove znojenje više nego obično. Pored toga, ako vaša uobičajena ishrana sadrži previše šećera ili masti, vaše telo će se oslanjati na znojenje kao jedan od izvora za izbacivanje toksina iz vašeg tela, tako da je važno da se smanji unos šećera i da jedete dobre masti u manjim dozama, kao što su Omega 3 i 6 i mononezasićene masti, koje se nalaze u maslinovom ulju.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation