Kako sprečiti dijabetes

Dijabetes odnosno šećerna bolest je posledica oslabljenog lučenja i delotvornosti inslulina koji luči pankreas (gušterača). U pankreasu nastaje insulin. Insulin je u stvari hormon koji reguliše promet šećera (ugljenih hidrata). U odsustvu insulina onemogućen je transport glukoze u ćelije. To dovodi do povećanog procenta glukoze u krvi. Nažalost, ova bolest skoro da uzima zamah pandemije.

Posledice su: oštećenja bubrega, krvnih sudova, vida, a u nekim slučajevima i slepilo; infarkt, moždani udar ili jaka glavobolja.

Nosi epitet ”bolest modernog doba”. Čak ni bebe, kao ni deca starosti 2 -3 godina nisu zaštićene od pojave dijabetesa. Ipak, koliko je moguće, treba raditi na preventivi po pravilu ”bolje sprečiti nego lečiti”.
Postoji dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2, koji nastaje mnogo češće.

Faktori rizika su stres, nezdrava ishrana, nedovoljna fizička aktivnost i gojaznost. Naravno, veoma bitan je i nasledni faktor. Ako u Vašoj bližoj familiji ima osoba koje pate od dijabetesa, to je dodatni razlog za preventivu.

Ishrana bogata blitvom, keljom, spanaćem smanjiće rizik od pojave dijabetesa. Navedene namirnice obiluju magnezijumom, alfa – linolnom kiselinom, antioksidansima. Sve ovo pomaže preventivi dijabetesa. Bilo bi dobro da koristite cimet kao začin. Vrlo mala količina dnevnog unosa cimeta značajno će redukovati prisustvo triglicerida, holesterola, glukoze.

Ako ste ljubitelj kafe slobodno i dalje uživajte u svom omiljenom napitku u umerenoj količini! Istraživanja su pokazala da će kafa smanjiti rizik od pojave dijabetesa tipa 2. Kafa sa dodatkom mleka je još bolja opcija: kalcijum iz sastava mleka čuvaće čvrstinu kostiju.

Kućni aparat za merenje nivoa šećera u krvi možete koristiti bar jednom mesečno da biste kontrolisali stanje, iako niste dijabetičar. Koristite ga pre doručka jer će rezultat tada biti najoptimalniji.

Odmor i spavanje u dovoljnoj meri pomoći će balansu hormona koji su zaduženi za regulisanje glukoze u krvi.

Fizička aktivnost u trajanju od bar pola sata sniziće nivo glukoze i pozitivno delovati na delovanje insulina. Duže šetnje, korišćenje bicikla, redovno vežbanje značajno će umanjiti rizik.

Savet plus: svi mislimo da je bucmasto dete, rumeno u licu, primer zdravog i naprednog deteta. Međutim, istina je ponekad drugačija – tako se može prepoznati dete koje će kasnije možda imati problema sa gojaznošću. Bilo bi dobro da ga umesto čokoladom, počastite voćem.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation