Kako solarijum utiče na kožu

Solarijum je improvizovani krevet ili ,,kapsula’’ u kojem se ultraljubičasti zraci projektuju na korisnika i to budi pigmente, stvarajući im iluziju sunčevih zraka. Solarijum koristi fluorescentne sijalice sa fosfor štapovima da oponašaju ultraljubičastu svetlost koja potiče od Sunca kako bi se proizveo ovaj efekat. U poređenju sa sunčanja na suncu, ten koji potiče iz solarijuma obično nije tako dubok i trajan. Upravo zbog visoke koncentracije UV svetlosti, potrebn je mnogo kraći period sunčanja u njemu. Zato ne prodire do dubljih nivoa kože.

Iako se veruje da je sunčanje u solarijumu bezbedna alternativa sunčanju na suncu, to je daleko od istine. Ultraljubičasto svetlo je najveći uzročnih kancerogenih oboljenja na svetu . studije su pokazale da žene koje veštački tamne najmanje jednom mesečno su preko pedeset odsto više izloženije rziku da razviju neki oblik raka kože od onih koji to ne čine.

Fleke na koži nakon korišćenja solarijuma su siguran znak kožnih oštećenja. Pojava novih mladeža je takođe izazvana preteranim izlaganjem UV zracima. Takođe, preterano izlaganje ovakvom načinu dobijanja preplanulog tena povećava rizik od ubrzanog starenja kože i preuranjenog nastanka bora. Naravno, ne treba zaboraviti ni faktor rizika od melanoma i raka kože. Osobe svetlijeg tena su izloženije ovom riziku jer u sebi imaju manjak pigmenta melatonina koji ima funkciju očuvanja zdravog tena.

Ne postoji ,,bezbedan’’ ten. Bilo koji metod koji podrazumeva izlaganje kože UV zračenju, bilo suncu ili u solarijumu, izaziv oštećenja kože. Neka o njih, kao mladeži i fleke su vidljiva odmah, dok druga mogu biti potkožn i svoje simptome pokazati tek nakon nekoliko godina. što nam je više koža izložena UV zračenju iz bilo kog izvora ,veći je rizik od raka kože i njenog prevremenog starenja. Uporediti kožu na spoljne strane nadlaktica sa kožom na unutrašnjoj strani butine da bi videli štetu nastalu preteranim izlaganjem ovim štetnim zracima.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation