Kako sniziti visok pritisak

Povišen krvni pritisak svojom pojavom ozbiljno ugrožava vaše zdravlje, utice na smanjenje kvaliteta vaših aktivnosti i života, ali i može izazvati brojne druge zdravstvene probleme.

Zato je na pojavu povišenog krvnog pritiska potrebno preventivno uticati ali i pobrinuti se da se on sanira onda kada se uprkos vašem trudu da ne bude tako ipak pojavi kao vaš zdravstveni problem.

Treba znati, da povišen krvni pritisak, može nastati iz tri razloga ili iz kombinacije nekih od mogućih razloga. Prvi razlog je neadekvatna ishrana i nezdravo vođenje životnih navika. Drugi razlog je psihički faktor u kome povišeni krvni pritisak nastaje trenutno kao posledica stresa i treći razlog je genetska predispozicija.

Kod prisustva prva dva razloga nastajanja povišenog krvnog pritiska, potrebno je ukloniti njegove uzročnike. To znači da je potrebno korigovati ishranu. Izbegavati masne i začinjene, previše slane i zapržene namirnice i jesti što manje mesa, pogotovo prženog ili pečenog svinjskog. Umesto toga, treba se bazirati na unos što veće količine voća i povrća i unositi tečnost. Povećan unos tečnosti utiče na smanjenje soli u organizmu, a so uzrokuje pritisak i istovremeno, tečnost utiče i na pojavu češćeg i učestalijeg mokrenja, a tokom mokrenja se snižava krvni pritisak.

Kod povišenog krvnog pritiska, poželjno je uvesti umerenu i kratkotrajnu svakodnevnu fizičku aktivnost odnosno šetnju, ali je pritom obavezno izbeći prekomerno naprezanje kao i izlaganje vrućini i jakom suncu.

Neophodno je obratiti se svom lekaru, kontrolisati pritisak i redovno uzimati prepisanu terapiju. U trenutnom nedostatku adekvatne terapije, povišeni krvni pritisak je trenutno moguće umanjiti konzumiranjem svežeg belog luka. Ipak ako se odlučite na ovaj metod snižavanja pritiska, budite umereni sa količinom belog luka, jedan mali čen će biti dovoljan.

Treba izbegavati stresne i komplikovane razgovore i situacije koje mogu podstaći porast pritiska.

Na genetsku predispoziciju nažalost nije moguće apsolutno uticati, ali je pridržavanjem gore navedenih stvari opasnost od nje, sigurno moguće svesti na minimum.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation