Kako smanjiti gastritis

Gastritis je oboljenje, tačnije oštećenje sluzokože želudca koje je sve problem velikog broja ljudi. Ako je vi imate gastritis koji je u početnoj fazi, evo nekoliko načina kojim ga možete suzbiti. Najvažnija je ishrana jer ona je ta koja je izazivač gastritisa , to jest koja dovodi do povećanja kiseline u želudcu.

Ono što biste trebali da smanjite na minimum ako želite da smanjite gastritis je kafa, alkohol, mleko, voćni sokovi od limuna, narandže i sl., kao i alkohol.

Od voća izbegavajte grejfrut, limun, narandže a od oraščastih plodova bademe, kikiriki i orase. Od povrća ne biste smeli jesti kupus, krastavce, kako sveže, tako i kisele krastavce, brokoli, paradaiz i sok od paradaiza, pa i luk. Ono što takođe morate izbegavati to je masna hrana , kao što je na primer svinjsko meso, suhomesnatu hranu u koju spadaju kobasica, salama, slaninu i dr., ali i prženu hranu. Pikantne soseve i uopšte začinjenu, kiselu i ljutu hranu biste trebali da zaboravite ako imate problem sa želudcem.

A sada ćemo vam pomenuti namirnice koje smete jesti, a to vas sigurno više interesuje. To su piletina, riba i plodovi mora, supe sa povrćem i blagi sosevi.
Što se tiče voća i porvća, smete jesti banane , jabuke, kruške, breskve, dinje, kivi, zelenu salatu ili neko sveže povrće (osim kupusa).

Pijte blage čajeve, preporučuje se čaj od kamilice, nane i sl. , zatim voda i sokove koje sadrže vrlo malu količinu kiseline u sebi. Možete pojesti i neki lagani kolač sa voćem, što je mnogo bolje od cokoladne torte.
Postoje i neka pravila koja biste trebali da poštujete. Tako na primer nemojte imati neredovne ali obilne obroke, već jedite češće ali manje. Na ovaj način zeludcu će biti lakše da svari hranu.

Sledeće pravilo je da ne bi trebalo da jedete ništa 3 sata pre spavanja jer će vam to teško pasti na želudac i teže će biti svareno, pa može doći do povećanja kiseline, a samim tim i bolova.
Preporučujemo vam i da jastuk bude viši, odnosno da kad legnete glava bude 10 do 15 cm viša u odnosu na želudac.

Pušenje i alkohol mogu samo da naškode vašem želudcu, pa bi zato bilo najbolje da ih se odreknete.
Stres izbegavajte jer on iritira želudac i povećava želudačnu kiselinu.

Ako vas ovaj problem muči duže vreme, najbolje bi bilo da se posavetujete sa lekarom, da vam odredi terapiju.
Ono što vam mi možemo savetovati je da pratite reakcije vašeg organizma na hranu koju jedete, pa u skladu sa tim i korigujte ishranu pa će sigurno doći i do poboljšanja.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation