Kako smanjiti estrogen

Estrogen je ženski polni hormon, koji utiče na ženin polni razvoj i funkicionisanje reproduktivne funkcije.
On utiče na rast mioma, odnosno benignog tumora materice kod žene. Zato je nekada potrebno voditi računa da se on smanji. Da bi se uticalo na to da se on ne poveća, treba se baviti fizičkom aktivnošću i uvesti zdrav režim ishrane.

Kada je reč o zdravom načinu ishrane, to znači da na prvom mestu treba da povećate unos mahunarki, kao sto su grašak, pasulj, boranija ali biste trebali da povećate i unos soje i sojinih proizvoda, na primer sojino mleko ili tofu. Ovi proizvodi sadrže fitoestrogen, koji ne izaziva povećanje mioma, cak sta vise, povoljno deluje na reproduktivnu funkciju kod žene.

Važno je da znate da je fitoestrogen potpuno bezopasan za zdravlje, pa možete slobodno jesti namirnice koje su njime bogate.
Progesteron je, pored estrogena drugi važan hormon kod žene. Njegovim povećanjem smanjuje se dominacija estrogena u organizmu, zato biste, ukoliko želite da smanjite estrogen, trebali da poradite na povećanju progesterona. To možete učiniti tako što ćete u svoj jelovnik uvesti šargarepu, krompir, pasulj i korenasto povrće kao što je peršun, rotkva, cvekla.

Važno je da znate da ćete ako se hranite namirnicama koje su bogate mastima, na primer punomasno mleko i mlecni proizvodi, pa i sama svinjska mast, podići i nivo estrogena. Zato budite oprezni i obično, suncukretovo ulje zamenite maslinovim, a ukoliko možete da birate između svinjskog mesa koje je uglavnom masno i ribe, svakako izaberite ribu. Posebno se preporučuje morska riba, koja je bogata ribljim uljem koje je veoma korisno za organizam. Na ovaj način ćete smanjiti unos estrogena, a samim tim i sprečava rast mioma.

Ono što je štetno jeste meso životinja koje su hranjenje stočnom hranom koja sadrži pestidice, zato bi bilo dobro da jedete samo meso od životinje koju ste vi ili nekog kome verujete hranili, odnosno za koje ste sigurni da su hranjene prirodno, hranom bez pesticida. Ako ne možete biti sigurni u to, onda bolje nemojte jesti svinjsko, juneće i živinsko meso ili bar smanjite njihov unos.
Kao što smo pomenuli štetni su i punomasno mleko i mlečni proizodi, pa vam preporučujemo da ih zamenite sojinim proizvodima i sojinim mlekom.

Poželjno je i da jedete integralne žitarice kao što su integralni pirinač, integralni hleb a preporučujemo vam i ovsene, zobene pahuljice i hleb od heljde. To bi trebalo da konzumirate svakodnevno jer su integralne žitarice bogate vlaknima.

Upozorićemo vas jos na nešto. Morate čuvati jetru jer se njegova eliminacije ostvaruje preko jetre. Da biste sačuvali zdravu jetru, izbegavajte sve ono što je oštećuje. Kao što verovatno već znate alkohol oštećuje jetru, a pored njega i hrana sa aditivima, kao što su suhomesnati proivodi, na primer salama i gotova jela. Jetru oštećuje i prevelik unos lekova i pržena hrana.
Ako želite da smanjite estrogen, savetujemo vam i da unosite dovoljno tečnosti, najmanje 8 čaša u toku dana. Ovo je važno zbog normalnog rada bubrega i creva putem kojim se izbacije estrogen.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation