Kako se zaštiti od sunca

Tokom leta smo izloženi jakom suncu i može nas zadesiti sunčanica ili toplotni udar. Veća mogućnost je da zadesi decu ili starije bolesne osobe ali isto tako ovo može zadesiti i zdrave osobe. Evo par saveta kako se zaštititi od toplotnog udara ili sunčanice.

Simptomi sunčanice

Prvi simptomi sunčanice su mučnina,glavobolja,vrtoglavica, može doći i do gubitka svesti na kratko. Dva-tri dana nakon sunčanice može se javiti malaksalost ili povišenje krvnog pritiska.
U tom slučaju mirujte i odmarajte.

Simptomi toplotnog udara

Izbegavajte dugo zadržavanje na suncu jer ste na taj način izloženi toplotnom udaru. Prvi simptomi su: bezvoljnost,nelagodnost, javlja se vrtoglavica,jak bol cele glave… dolazi do jake mučnine,osećaja za povraćanjem. Pored svega ovoga,može se javiti i visoka temperatura. Reagujte na vreme da ne bi došlo do kolapsa.

Prva pomoć

Kada osetite prve simptome,reagujte odmah,budite na svezem vazduhu i mirujte. Kako bi smanjili temperaturu tela,navlaženom maramicom ili sundjerom masirajte noge i ruke kao i lice. Nemojte piti kafu ili bilo koji napitak koji sadrži kofein, već uzmite dve do tri čaše mineralne vode i pijte u gutljajima,polako.
Uzmite i manji zalogaj slatkiša,da bi podigli nivo šećera. U slučaju da ništa od ovoga ne pomaže i nije vam bolje,obratite se lekaru.

Prevencija sunčanice i toplotnog udara

Pijte 2L vode dnevno. Omogućite znojenje jer pomaze organizmu da se hladi. Smanjite fizičke aktivnosti na minimum. Izbegavajte da provodite vreme na suncu, a u slučaju da ste izloženi suncu,zaštitite se (šeširom,maramom…) Najviše pažnje treba da obrate osobe koje imaju problema sa povišenim krvnim pritiskom. Nedostatak mineralnih soli nadoknadite većom količinom voća,povrća, cedjenjih sokova.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation