Kako se leče hemoroidi?

Neki od simptoma preko kojih se hemorodi najčešće manifestuju su svrab, peckanje ili bol oko analnog otvora, pojava sveže krvi posle pražnjenja creva, kao i curenje sluzi i fecesa. Ispadanje unutrašnjih hemoroida napolje prilikom pražnjenja creva je još jedan od simptoma bolesti. U nekim slučajevima hemoroide je moguće vratiti unutra, ali ako dođe do ukljuštenja neophodan je medicinski tretman. Sve ovo može izazvati i manje ili više jake bolove. Krvarenje uglavnom nije obilno, ali ne mora da bude tako. Krv se pojavljuje posle vršenja nužde. Krvarenje posle pražnjenja može da bude i posledica nekih drugih bolesti, zato ga ne treba olako shvatati, bez obzira na to što ako je izazvano hemoroidima retko može da izazove ozbiljne posledice poput anemije.

S obzirom da problem sa hemoroidima dovodi i do iritacije sluzokože, česta je pojava nugodnog svraba, pa čak i bola oko analnog otvora.

U zavisnosti od stadijuma bolesti, određuje se i način lečenja hemoroida. Na početku bolesti javljaju se samo povremena i neobilna krvarenja, tako da, ako se pacijent javi u toj fazi, obavlja se dijagnostika, kako bi se utvrdilo da li se radi o hemoroidima ili nekoj drugoj bolesti. Pod dijagnostikom se podrazumeva rektoskopski i kolonoskopski pregled. Ukoliko pacijentu na vreme bude skrenuta pažnja na to šta izaziva hemoroide i kako se posledice mogu ublažiti, on promenom načina života može drastično da uspori dalje napredovanje hemoroidalne bolesti. To znači da hemoroidi predstavljaju problem osobama koje se neuredno hrane, ne unose dovoljnu količinu tečnosti u organizam, jedu prezačinjenu hranu, a sve ovo dovodi do pojave neredovne i tvrde stolice. U velikom broju slučajeva, ovo je uzrok za nastajanje hemoroida. Podizanje teškog tereta, kao i previše vremena provedenog u sedećem položaju takođe mogu da imaju posledice na hemoroide.

Ako promena načina života i režima ishrane ne dovede do poboljšanja, primenjuju se semihirurške i hirurške metode lečenja. Kod početnih faza bolesti obično se koriste razne masti i čepići.

Kada su problem unutrašnji hemoroidi, jedna od nehirurških metoda lečenja je uvođenje elastičnih ligatura. Hemoroidi se obuhvataju, to jest podvezuju ovom ligaturom i tako se prekida dotok krvi. Posle nekoliko dana takvi hemoroidi otpadaju. Potrebno je da prođe prosečno od sedam do četrnaest dana da se zaceli rana. Još jedna metoda je skleroziranje, odnosno ubrizgavanje skleroznog sredstva koje izaziva skupljanje vena. Ovom metodom se na kratak period sprečava krvarenje. Sve češće je lečenje infracrvenom fotokoagulacijom.

Hirurgija

Ako ove metode ne daju željene rezultate, hemoroidi se leče hirurškim putem, takozvana hemoroidoktomija. Ona se najčešće primenjuje za probleme sa unutrašnjim hemoroidima. Hirurška intervencija je neophodna i ako se javlja stalno tromboziranje hemoroida, ili ako su hemoroidi prolabilni (ako su ispali). Dalje, hirurška intervencija je neophodna ako se hemoroidi uklješte i ne mogu da se vrate, ili pacijent često i obilno krvari, što može da dovede do drugih ozbiljnih posledica.

Retka je pojava da se posle operacija problem sa hemoroidima ponovo javi, ako je sve urađeno kako treba.

Većina onih koji se suoče sa hemoroidalnom bolešću i problemima koje ona nosi mogu da reše svoj problem i nekom od takozvanih konzervativnih i nehirurških metoda. Detaljnije n ovom linka http://www.operacijahemoroida.com/srpski

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation