Kako se jede nar

Nar je mediteranosko voće, koje se uzgaja u Kini, Persiji i Turskoj. Nar je otprilike veličine grejfruta i ima debelu opnu. Boje je žućkasto- narandžaste. Unutra je mesnat i ima crvene semenke. Vrlo je sočan i ukusan. Međutim, ukus varira, pa nar može biti kiselkast, blago kiselkast ili jako sladak. Oni koji se nalaze u prodaji su uglavnom slatki.

Nar je jako zdrav. Bogat je vitaminom C i B, kao i gvožđem, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i natrijumom. Takođe ima i antikancerogeno, antiupalno dejstvo i usporava aretriosklerozu. U davna vremena , nar se koristio u lekovite svrhe. Pored ploda, u lekoviti su i koren, list, ljuska i cvet nara. Sok od nara je prirodni lek zato što pomaže kod problema sa želudcem, tako što reguliše njegov rad i poboljšava apetit , a pomaže i izlučivanja žuči i mokraće. Pomaže i kod bolova. Prema nekim istraživanjima, nar je dobar i za prostatu i u menopauzi. Zato bi sok od nara trebalo da piju kako muškarci, tako i žene jer pomaže i mladim ženama koje imaju problem sa hormonima.

Takođe je dobar i za lepe nokte i lepu kosu. Od nara se, znači pravi sok koji može da se pije ali njime može i da se preliva piletina, riba i sl. Od njega može da se pravi i sirup i kompot ali se mogu koristiti i njegove semenke. Semenke se koriste uglavnom za dekoraciju sladoleda, voćnih salata, deserata ili palačinki. Te semenke, odnosno zrna su vrlo sočna i meka, pa ih je lako jesti. Znači, on je jako dobar za obnavljanje ćelija i jednostavno pozitivno utiče na celokupan organizam.

Ako se odlučite da jedete nar, skinite mu koru, odnosno ogulite ga ili ga izbušite kašikom i izvadite zrna. Jedite samo zrele plodove. Videćete unutra crveno meso nara. To je vrlo sočno. Zato je najbolje da ga jedete sirovog. Možete da ga dodate u jogurt i primetićete koliko je on ukusniji tako. On ima ukus sličan borovnici.

Postoji i recept za sok od nara. Nar treba da očistite , propasirate a semenke ubacite u posudu u kojoj cedite i to gnječite kašikom. Tako se cedi sok iz koštica. Kada završite sa tim, u to dodajte javorov sirup i kockice leda i onda možete piti.

Nar ima 10 puta bolji učinak od zelenog čaja, što znači da vrlo dobro deluje na organizam.
Ako se odlučite da probate nar, nećete pogrešiti jer će je ukusan, a i zdrav, pa ćete tako spojiti lepo i korisno.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation