Kako sačuvati zdravlje srca

Zdravijim navikama daćete doprinos dobrobiti Vašeg srca. Uopšte nije teško!

– Stručnjaci su došli da zaključka da su osobe koje se više hrane namirnicama koje imaju u sebi mnogo vlakana manje izložene bolestima srca. Zato ovas, pasulj i citrusno voće (naročito pomorandža) doprinose da se snizi loš holesterol.

– U voću i povrću nalazi se mnogo flavonida koji imaju antiokidansno svojstvo pa umanjuju opasnost od kardiovaskularnih bolesti kao i upala.

– Oprezno sa solju! Preporučena doza soli na dan za odrasle osobe je 2 300 miligrama koliko približno staje u jednu kafenu kašičicu.

– U tamnoj čokoladi ima mnogo katehina. Katefin je antioksidans koji je veliki prijatelj srca. Kako ne biste pokvarili liniju, biće Vam dovoljno trideset grama na dan.

– Gojazne osobe su mnogo više izložene problemima sa srcem. Iz tog razloga, kilažu treba držati pod kontrolom.

– Dame koje imaju bolove u rukama, u predelu leđa ili zuba treba naročito da obrate pažnju, zato što su ove pojave mogući pokazatelji da je stanje srca narušeno. U slučaju veoma snažnog bola, bez odlaganja treba pozvati lekara, zato što ovi znaci ukazuju na srčani udar.

– Zdravo je jesti hranu sa malom količinom zasićenih masti. Izbegavajte hranu sa hidrogenizovanom biljnom mašću. Voće, povrće i integralne žitarice hrana su koja je dobrodošla u što većim količinama.

– Stanje zuba veoma utiče i na srce. Osobe koje nemaju problema sa zubima izložene su manje infarktu za 24 odsto i moždanom udaru za 13 odsto. Preventivne posete zubaru i čistoća zuba je od ogromne važnosti.

– Hranite se ribom, minimalno 2 puta nedeljno. Riba sadrži omega 3 masne kiseline, a one su neprikosnovene u zaštiti srca.

– Veoma je poželjno da svakog dana vežbate pola sata. Ako se to ne uklapa u Vaše obaveze – mogli biste da vežbate u 3 navrata 10 minuta. Rezultat je identičan.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation