Kako raditi sklekove

Sklekovi su jedna od onih vežbi koju bi svako trebalo da radi. Oni pomažu izgradnju mišića u vašem gornjem delu tela, ne zahtevaju nikakvu opremu i poboljšavaju zdravlje ramena.

Sklekovi su takođe laki za izvođenje, naravno, ako ste u formi i ako ih radite pravilno, rezultati mogu biti impresivni. Sklekove raditi izgleda lako, ali kao i svaki drugi vežbi imaju svoju tehniku. Loše izvođenje sklekova je uobičajeno, a nažalost to može da izazove povrede ramena i donjeg dela leđa.

Evo kako da pravilno radite sklekove:

– Lezite na stomak, ruke pored tela. Neka vam šake budu i ravni brade. Održavajte težinu na šakama i nožnim prstima. Ukoliko vam je ovaj položaj težak, ili tek počinjete sa sklekovima. Oslonac neka vam bude na kolenima.

– Ruke treba da vam se nalaze malo šire od širine ramena. Oduprite se tako da vam ruke budu potpuno ispravljene, a leđa ravna.

– Zategnite trbušne mišiće i potrudite se da vam tako ostanu tokom celog vežbanja.

– Polako spuštajte grudi prema zemlji glatkim, kontrolisanim pokretima. Držite leđa ravno, oduprite se porivu da vam donji deo leđa ,,propadne’’ ili da iskrivite kičmu.

– Nastavite sa spuštanjem dok vam ramena ne budu u nivou sa laktovima. Dok se spuštate, polako udišite.

– Zadržite se u tom položaju par sekundi.

– Lagano izdišite dok se džete u početni položaj.

– Sve vreme održavajte kičmu u pravoj liniji.

– Broj ponavljanja je individualan, ali zbog opterećenja na kičmu, ne predlaže se više od dvadeset ponavljanja u jednoj seriji.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation