Kako prevazići strah

Strah koči uspeh. Svako ima svoje strahove, bilo da su to pauci, zmije, mrak , itd. Većina tih strahova su ili izazvani maštom i potpuno su bezopasni. Ali, kako neko ko se plaši može znati da li je opasnost realna , i što je najvažnije , kako da pređe preko toga?

Analizirajte svoj strah. Može li vam nauditi na bilo koji način? Ako ne može , onda ne postoji ništa čega bi se realno plašili. Na primer, zmija vam ne može nauditi, ako je ne izazivate. Slično važi i za pauke, jer je fobija od njih među najrasprostranjenijim na planeti.

Pokušajte postepeno da smanjujete osetljivost na ono čega se plašite. Podsetite sebe da je fobija iracionalani pogled strah i da je on u većini slučaje preuveličan. Pokušajte da mu se suprotstavite. Primer, za gore pomenute paukove. Ako ga vidite na zidu i plaši vas, udarite ga knjigom ili nečim što će ga ubiti na mestu i očistite to. Možda glupo zvuči, ali steći će te neko samopouzdanje jer ste veći i ,,jači’’ od njih. Kako stičete samopouzdanje kroz suočavanje sa strahom, samo će te sebi dokazivati da možete kontrolisati svoju fobiju.

Ako je vaš strah je zaista opravdan i opasan, nađite načina da ga uništite. Najvažnije pravilo ovde je da ne paničite. Strah od bolesti, smrti ili samoće je stvaran. Ok, smrt se ne može izbeći, ali druga dva se mogu sprečiti. Vodite računa o svom zdravlju, ali pokušajte da to ne pređe u hipohondriju. Što se tiče smoće, samo se okružite ljudima koje volite, više izlazite, družite se i nema potrebe da se bojite.

Promenite način razmišljanja o tome i promeniti način kako se postavljati u ,,strašnoj’’ situaciji. Možete da kontrolišete svoje misli. Pošto ste u mogucnosti da svesno razmišljate, neka samo pozitivne misli prođu kroz vaš um . Kad god negativna misao ili strah okupira vaš mozak, jednostavno odlučite da ga zaustavite i promenite u nešto dobro. Ovo je na neki način vid bežanja od straha. Ali, ukoliko imate pravu fobiju, kao što su strah od zatvorenog prozora ili drugih ljudi, najbolje je da se posavetujete sa psihologom.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation