Kako prepoznati laž

Koliko ste puta u životu bili svedoci tuđih laži ili ste postali i sami njihova meta i poverovali u njih?
Sigurno više od jednom.
Ako je tako, potrudićemo se da vam savetima, otkrijemo načine kako da prepoznate laž i razotkrijete osobu koja je izgovara ili učestalo govori.

Kao prvo, osoba koja izgovara laž, veoma retko će vas gledati direktno u oči. Čak i kada to čini, uz malo pažnje ćete prepoznati nemir u njenom pogledu. Zenice se u tom slučaju naglo šire i skupljaju ili osobi koja gleda u vas, pogled često “pobegne” preko vašeg ramena ili prema podu.

Dok izgovara laž, osoba često i pravi nervozne pokrete tela, savija prste, grize usnu ili trese kolena, haotično i učestalo ponavlja neku radnju, kao što je uključivanje i isključivanje hemijske olovke, paljenje upaljača, prevrtanje nekog predmeta po rukama.

Osobe koje govore laž, često nemaju spreman odgovor na podpitanja koja bi mogle da čuju. Zato ako sumnjate da ste na meti lažova, obavezno postavljajte učestala i raznolika pitanja koja se odnose na temu o kojoj osoba koja vas potencijalno laže govori. Ukoliko ipak govori potpunu istinu, sasvim je logično da će na svako vaše pitanje morati da ima i jasan odgovor.

Takođe, osobe koje lažu, često doslovno ne pamte šta su i kako ispričale, kao što bi to pamtile ako govore činjenice i istinu. Zato, ukoliko sumnjate u istinitost neke informacije, insistirajte nakon nekog perioda da vas osoba koja vas je o tome informisala, podseti na to i da ponovi priču koju vam je ispričala. Slušajte pažljivo i uporedite izlaganja.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation