Kako prepoznati dijabetes

Ako osetite promene kao što su jaka žedj,potreba za slatkim, glad ali ako uočite i naglo gubljenje kilograma,umor, teškoću sa vidom,učestalo mokrenje, razdražljivost – zapitajte se da li je došlo do poremećaja nivoa šećera u krvi.

Jedan od najvećih zdrastvenih problema 21. veka je dijabetes. Ova bolest je nezarazna ali je isto tako velika pretnja zdravlju kao i zarazne bolesti tuberkuloze, malarije ili HIV-a/AIDS-a. Jako veliki broj ljudi širom sveta boluje od ove bolesti a očekuje se tokom godina da će se ova bolest još više proširiti.

Smrt skoro svakih 8 sekundi

Ova bolest je na četvrtom mestu na listi smrtnih bolesti.
Čak 8 godina od počeka bolesti, tipa 2, može se postaviti dijagnoza. Ova bolest je nemogućnost tela da proizvodi insulin, a ako nema insulina koji omogućava ulazak glukoze,glukoza će se zadržati u krvi i tako onemogućuje da ćelije opskrbljuje energijom. Od dijabetesa na svakih osam sekundi neko umre kao i od njegovih komplikacija, kao što su: moždani udar,amputacija,otkazivanje bubrega,bolesti koronarnih arterija i perifernih krvnih sudova,dijabetičke neuropatije i slepoće.

Važna pravovremena i brza dijagnoza

Pandemija gojaznosti je u bliskoj vezi s pandemijom dijabetesa,tipa 2.
Uspeh lečenja ove bolsti zavisi od uspostavljanja rane dijagnoze bolesi kao i o kontinuiranoj edukaciji pacijenata. Osobe koje su gojazne a pate od dijabetesa,a pri tom nedovoljno vežbaju, treba da promene način života koji će pozitivno da utiče na bolest.

Jako je bitno kontrolisati telesnu težinu,osobe koje pate od ove bolesti moraju sprovoditi kontrolu glukoze u krvi.

Saznajte i kako sprečiti dijabetes.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation