Kako prepoznati Alchajmerovu bolest

Uprkos savremenom vremenu u kome je neminovan progresivan napredak medicine, nažalost, još uvek postoje bolesti čiji uzroci nastanka kao ni same osobine njihovog toka još uvek nisu dovoljno ispitane.

Jedna od takvih bolesti jeste alchajmerova bolest. Pri njenom nastanku, osoba koja je doživljava, njena porodica i prijatelji bivaju zatečeni i postaju svedoci niza sopstvenih nemogućnosti da shvate šta se zapravo sa njima ili osobom kod koje je bolest nastupila događa.

Alchajmerova bolest nastaje iznenada sa pojavom najpre blagih simptoma koji se u početnoj fazi bolesti jedva primećuju, da bi kasnije postali izraženiji i učestaliji, a zatim i prešli u intezitet u kome osoba koja boluje gubi mogućnost da samostalno, najpre mentalno a onda i na polju radnji koje fizički obavlja, funkcioniše.

Osoba koja oboli od alchajmerove bolesti, do tada savršeno mentalno i psihički zdrava, počinje da pokazuje znake psihičke dezorjentisanosti i nemogućnosti da prepozna vreme u kome živi ili osobe koje je u tom, sadašnjem vremenu okružuju. Obolela osoba se u svom misaonom procesu a onda i u priči koju saopštava i za koju je zainteresovana, najčešće vraća u period rane mladosti ili detinjstva, kasniji period života pamti i pominje po segmentima.

Obolela osoba, često zaboravlja da koristi sat, novac ili u kasnijoj fazi bolesti nije u mogućnosti da prepozna svoje najbliže, već često njihova imena zamenjuje imenima ljudi iz svoje mladosti.
U najrazvijenijoj fazi bolesti, osoba nije u mogućnosti da brine o sebi niti o svojim potrebama i neophodno je obezbediti brigu o njoj.

Moguće je smenjivanje raspoloženja i oblika ponašanja od oblika ljubaznosti i veselosti obolele osobe do oblika ponašanja u kome je obolela osoba sklona suzama ili iniciranju kratkotrajnih konflikta za koje je povod opet neki momenat iz njene prošlosti.

Ono što je najvažnije jeste da alchajmerova bolest ne boli i da ne skraćuje životni vek obolele osobe. Ukoliko vas zanima dijagnostika demencija nju možete uraditi na Medihelp klinici.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation