Kako poboljšati probavu

Pogledajte savete koji će Vam pomoći za poboljšanje probave.

Kako poboljšati probavu?

ŽVAĆITE HRANU – kako bi se hrana rastvorila potrebno je da žvaćete hranu jer samim tim kada duže žvaćete želudac luči želudačne sokove da bi došlo do probave hrane.

NEMOJTE PITI DOK JEDETE – vodu bi trbalo da pijete pola sata pre obroka i sat vremena posle obroka jer voda razređuje sokove probave. To isto važi i za supu ako jedete.

NEMOJTE JESTI PRE SPAVANJA – izbegavajte da jedete pre spavanja. Obrok imajte bar tri sata pre nego što krenete na spavanje.

IZBEGAVAJTE JAKO VRUĆU ILI JAKO HLADNU HRANU – Orani probave mogu oslabiti ukoliko jedete previše hladnu ili vruću hranu.

NEMOJTE PREVIŠE JESTI – bolesti mogu nastati upravo iz razloga prejedanja. Zato nemojte jesti u žurbi kao ni previše začinjenu hranu.

NE VEŽBAJTE PUNO POSLE JELA – ukoliko vežbate odmah nakon obroka možete poremetiti energiju koja je neophodna za proces probave. Prema tome ono što će pomoći probavi je lagana šetnja.

PROBAJTE ĐUMBIR – jedite đumbir u toku obroka ili posle obroka. Takođe možete piti i čaj od đumbira.

SMANjITE ALKOHOL, ČAJ I KAFU – na probavu mogu loše uticati toksini koji se nalaze u kafi i čaju. Zato nemojte preterano piti tople napitke.

JEDITE KAD STE OPUŠTENI – da bi Vaše telo imalo energije da započne probavni proces, trebalo bi da jedete kada niste pod stresom ili umorom već kada ste mirni i opušteni.

ODMORITE VAŠ ŽELUDAC – kako biste odmorili želudac potrebno je da između svakog obroka imate pauzu pet sati.

KOMBINUJTE HRANU – jedite različitu hranu koja se lako probavlja. Preporučuje se hrana koja je bogata vlaknima.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation