Kako poboljšati koncentraciju

Neretko se, iz raznih razloga, dešava da nam koncentracija nije na odgovarajućem nivou. Dobra koncentracija je veoma bitna da bismo sve svoje obaveze uradili onako kako se to od nas očekuje – bez propusta.

– sigurno i Vi imate perode kada vam je ”hiljadu stvari u glavi” – mnogo problema i briga, što privatnih, što poslovnih. U takvom periodu nije ni čudno da nešto zaboravite, previdite. Važno je da se rešite razmišljanja o onim manje bitnim i nebitnih stvarima. Rasporedite sve po prioritetu i za sve ćete imati vremena!

– bitno je da znate šta želite da postignete, pre samog početka rada. Ukoliko ste zbunjeni po ovom pitanju i niste sigurni šta je najbolje, biće Vam mnogo teže da realizujete započeto.

– kada dođe red na komplikovanu radnu obavezu, za koju ne znate kako da je uradite do kraja – nekoliko dana pre, treba da je vizualizujete, odnosno zamišljate da ste je već završili. Istraživanja su došla do zaključka da je ovo jedan od načina da brže, lakše i bolje obavite to što se od Vas očekuje.

– rasporedite glavnu i veliku obavezu u nekoliko sažetih obaveza. Tako, na pri pogled teška obaveza, neće izgledati toliko dramatično. Primer – od Vas se očekuje da znate celo gradivo iz opširne knjige ili udžbenika, a to će biti mnogo lakše realizovati ako učite poglavlje po poglavlje. Realizujte nekoliko jednostavnijih obaveza i put ka konačnoj realizaciji će biti mnogo lakši.

– istraživanja su došla do zaključka da namirnice koje sadrže puno zasićenih masti i šećera, škode koncentraciji. Najvažnije je da u danima kada imate mnogo posla ne konzumirate tu vrstu hrane. Najveću važnost ima dovoljan unos vode, zato što mozak upotrebljava puno vode pri većim umnim naprezanjima.

– bilo bi idealno da meditirate – da se koncentrišete i fokusirate. Meditacija podrazumeva način da se opustite i odbacite nepotrebne misli. Sve u svemu, pomaže i da lakše sprovedete u delo gore data uputstva i da se rešite stresa. Kada se opustite,i psiha i telo će se oporaviti i bićete sposobniji za izvršavanje radnih obaveza.

Dobra koncentracija je preduslov za uspeh i napredak u svim sferama života. Takodje, postoje i mnogobrojne pdf knjige napisane na ovu temu koje vam mogu pomoći da poboljšate koncentraciju.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation