Kako ojačati nokte

Jedan veliki razlog zašto je teško održati duge i zdrave nokte – Nokti nisu živi, oni su mrtvo koštano tkivo. Ono što mi vidimo je ,,mrtvi’’ deo, nove ćelije se razvijaju duboko pod vašim zanoktice i tiskaju stare, izumrle, na površinu i tako nokti rastu. Evo par saveta kako da ih održavate i ojačate:

Ne delite svoj pribor za nokte ni sa kim. Ne iz sebičnih, već iz potpuno zdravstvenih razloga, jer je ovaj pribor podložan klicama. Pre svake upotrebe, pa čak iako ste ga samo vi koristili, dezinfikujte ga u alkoholu.

– Nokti moraju biti redovno hidrirani, jer većina problema nastaje kad su potpuno suvi. Suvi nokti mogu da pucaju, da se ljušte i postanu krti. Plus , dehidrirane zanoktica ne samo da izgledaju neuredno, već se mogu pretvoriti u bolne i inficirane izrasline. Tako da, kad mažete ruke, obavezno par minuta posvetite i noktima. Najbolje masnu kreu utrljati u njih i izmasirati im koren.

– Svako od nas ima individualni stopu po kojoj nokti rastu u dužinu, i to ne može da se promeni. U proseku, nokti rastu oko pola centimetra mesečno. Njihov rast može biti pod uticajem hormona i temperaturu (više rastu u leto nego zimi). Loša ishrana i infekcije slabe nokte i usporavaju rast. Zato se potruite da ishranom obezbedite dovoljno kalcijuma i vitamina B i D.

– Da bi nokti zdravi, smanjite korišćenje jakih hemikalija i grubih turpija. Takođe, pokušajte da nokte što manje izlažete UV zracima, kojima su izloženi kad radite nadogradnju gelom ili akrilom.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation